Spannende pitches: kans op kickstart BewonersBedrijf

 • De deelnemers aan ‘Pitchen voor impact in je wijk’ zijn bekend. Dit pitchtraject van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) en Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) biedt een kans op persoonlijke coaching en startkapitaal. Negen bewonersgroepen uit het hele land gaan de uitdaging aan en schrijven een ondernemingsplan voor hun BewonersBedrijf. Vijf van hen zullen dit plan op 12 november pitchen. Zij maken kans op financiering en daarmee op een kickstart voor hun BewonersBedrijf.

  BewonersBedrijven zijn ondernemingen in handen van bewoners om hun wijk fysiek, sociaal en economisch te verbeteren. Winst die zij maken, vloeit terug in de wijk doordat zij bijvoorbeeld de omgeving opknappen of kleine initiatieven in de wijk financieren.

  Van re-integratie tot stroopwafels

  150708 Pitchtraject - beeldmerkUit de aanmeldingen blijkt duidelijk dat er geen blauwdruk voor een BewonersBedrijf is. Sommige bewonersgroepen opereren vanuit een pand, BOSSpark beheert een sportpark in Sittard en Schoonhoven Schoon maakt wekelijks rondes om zwerfafval op te ruimen. Het gezamenlijke doel van de deelnemers is hun wijk te verbeteren. Maar elke wijk is anders en elk BewonersBedrijf doet dit op zijn eigen manier. Stichting Droom pakt bijvoorbeeld de werkloosheid in Vlissingen aan met re-integratietrajecten en de Kamperpoorterij ondersteunt alle mooie plannen uit hun wijk in Zwolle. Sterker dan Stroop verkoopt hun culinaire stroopwafels in leegstaande panden in Rotterdam en in dezelfde stad brengt Het Wijkpaleis bewoners bij elkaar om hun kennis en kunde te delen.

  BewonersBedrijven creëren ook ontmoetingsplekken in de wijk. Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar wordt de Gasfabriek nieuw leven in geblazen met verhuur van ruimtes en horeca. De Coöperatieve vereniging Westside werkt aan een creatieve hotspot in de wijk om de talenten in Slotermeer verder te ontwikkelen en in Wellerlooi houdt Project Luukske een gemeenschapshuis met gymzaal open.

  Coaching en pitchen

  Op donderdag 12 november pitchen vijf van de negen deelnemers voor LSA, KNHM en mogelijke andere partners om kans te maken op financiering. Daarvoor krijgen zij eerst een workshop en coaching van een ervaringsdeskundige of professional bij het schrijven van hun ondernemingsplan.

  Meer lezen:

  Meer informatie over deze negen Bewonersgroepen die zich hebben aangemeld

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >