Sociaal contact in tijden van corona: 7 voorbeelden

 • Hoe houd je sociaal contact met de buurt als je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten? We waren blij verrast door alle goede tips die werden gedeeld tijdens de online bijeenkomst over dit onderwerp! We delen 7 concrete voorbeelden - van een boekje maken met de buurt tot een MuziekExpress starten - en gaan in op belangrijke vragen, zoals: hoe zorg je ervoor dat belangrijke projecten toch door kunnen gaan?

  [We houden de actualiteit over coronamaatregelen en de impact op buurthuizen, ontmoetingsplekken en andere bewonersinitiatieven goed in de gaten. We delen regelmatig updates met belangrijke ontwikkelingen en nieuws. Lees daarom ook het laatste nieuws.]

  Deel 1 van dit verslag bestaat uit zeven concrete voorbeelden/tips die je zo kunt oppakken met je eigen buurt(netwerk). Deel 2 gaat over andere vragen zoals: hoe toegankelijk is online communiceren? Hoe houd je lopende zaken gaande? En wat doe je als je in de financiële problemen komt?

  1. Samen videoclip maken Het idee dat actieve bewoner Karina deelde stemt meteen vrolijk. Eindhovense buurtbewoners maakten – op afstand – een tekst op de wijs van het liedje ‘oh, Waterlooplein’. Vervolgens konden buren via whatsapp zelf een stukje video opnemen met een couplet of refrein van het nummer. Karina (Stichting Circulo): “Het geeft veel röring en verbinding onderling in de buurt en heel veel positiviteit.” En ook Omroep Brabant pikte het burenproject op, en dat had nog een mooi effect, vertelt Karina enthousiast. “Daardoor haken nu ook andere mensen aan bij acties die we uitzetten, bijvoorbeeld om te zorgen dat mensen boven de 70 jaar een paar keer per week een leuk postpakketje krijgen met een tijdschrift, puzzelboekje en kaartje erbij.”

  2. Een buurtboek schrijven Nog een idee van Eindhovense bodem: iemand had thuis een grote pot met oude dubbeltjes. Elk muntstukje gaat een envelopje in, en die worden vervolgens met een kaartje erbij verspreid in de wijk. Iedereen krijgt de vraag: “Wat deed jij vroeger met een dubbeltje?” en een uitnodiging om het antwoord via de telefoon door te geven aan de verzender. Hij tekent de verhalen die mensen vertellen op, en maakt er waarschijnlijk een boekje voor de buurt van.
  3. MuziekExpress en theater In Baarn is muziek net als in Eindhoven één van de verbindende krachten, vertelde Birgit van gemeenschapscentrum LOKAAL-O. Onder de noemer MuziekExpress geven artiesten, musici, zangers en theatermakers mini-optredens. Zo’n drie a vier keer per week kunnen bewoners van zorgcentra rekenen op een mooi concert voor de deur. “We worden nu veel meer een gemeenschap dan we waren, en ik weet zeker dat dit doorwerkt in het post-corona tijdperk.”
  4. Iedereen op berenjacht Wie heeft afgelopen week nog niet gehoord van de Berenjacht? Op steeds meer vensterbanken en buitenmuurtjes staan knuffelberen, zodat mensen (met/zonder kinderen) lekker kunnen speuren en beren tellen. Ook leuk voor de mensen die de beren plaatsen: staat er ineens een kindje voor de deur te zwaaien. “Leuk en simpel,” zegt Birgit. “We zijn heel serieus bezig allemaal, maar we moeten ook af en toe een feestje vieren. Hoe kunnen we dat blijven doen? Mensen hebben behoefte aan wat luchtigheid, aan een ludieke actie.”
  5. Veilig verjaardagsfeestje Luchtig en ludiek? Zeg dat maar tegen Bram, actief bij een belangenvereniging in een klein dorp met zo’n 500 inwoners: “We hebben een manier bedacht om veilig een verjaardag te vieren. Via de whatsapp hebben we afgesproken om auto’s te versieren en voor het huis van de jarige langs te rijden en lekker te toeteren.”
  6. Telefooncirkels in flats In het Rotterdamse Delfshaven werd binnen twee dagen een site uit de grond gestampt, vertelt actieve bewoner Milja. “Daar waren binnen 5 dagen 400 mensen hulp aangeboden, en er kwamen 30 hulpvragen binnen.” Een uitdaging voor de komende tijd: hoe houd je het enthousiasme van de hulp vast?  Ondertussen denken buurtbewoners ook verder vooruit; wat als nog meer aan de knikker is; hoe houden we dan contact? In een flats waar veel ouderen wonen, worden nu telefooncirkels opgericht, zodat mensen onderling contact blijven houden en zelf kunnen signaleren als er dingen misgaan.”
  7. Buurtwhatsapp “De buurtwhatsappgroep breidt nu heel erg uit,” vertelt Wiel. “Er is een Facebookgroep geopend. Zo beginnen we hier langzaam contact op te bouwen in de buurt.” De groep is een plek waar bewoners praten over actuele zaken in de buurt. Wiel: “In een leegstaand flatgebouw worden nu mensen opgevangen die normaal gesproken bij het Leger des Heils terecht kunnen. Dat viel niet goed bij de bewoners. Door de buurtswhatsapp en de Facebookgroep, hebben we er over kunnen praten. Men accepteert dat het niet anders kan wegens omstandigheden.”

  Hoe toegankelijk is online?

  Er zijn veel concrete ideeën om het warme contacten in stand te houden en (online) ontmoeting te stimuleren. Dat is aan de ene kant een uitkomst: je kunt tóch een bewonersavond organiseren via Skype of Zoomen om bij te kletsen met de buren.

  Maar, zo vroegen veel bewoners zich af tijdens deze Zoom-sessie, hoe toegankelijk is al die online communicatie? De Haagse Michel is een actieve bewoner die zich normaal gesproken inzet voor een eerlijke energietransitie. Dat doet hij in “de minder sociaaleconomisch krachtige wijken”. Hij merkt op dat het voor de mensen die daar wonen “echt lastiger” is om met online communicatiemiddelen om te gaan. Dat geldt niet alleen voor ouderen. Ook voor mensen die laaggeletterd zijn of een andere taal spreken, moet gekeken worden of de informatie wel duidelijk is.

  Simpeler communiceren 

  Dat beaamt Frank, een actieve bewoner uit Amsterdam. “Techniek is een heel belangrijk ding, maar je kunt het nog zo makkelijk maken, voor sommige mensen is het niet weg gelegd. Ik werk zelf bij een IT-bedrijf, en hoe computer-minded iedereen ook is, zelfs daar treden problemen op. Het is een illusie om de ouderen en kwetsbare doelgroepen te bereiken via een medium als Zoom. Daarom gooi ik beweegposters in de brievenbus bij ouderen in de buurt. Zo kunnen ze blijven bewegen, ondanks dat hun wekelijkse stoelyoga of fitness niet doorgaat. Daarmee wil ik een oproep doen aan ons allemaal: of het ook nóg simpeler kan?!”

  Simpeler? Dat sprak Bram, van een buurtbelangenvereniging uit het oosten van het land wel aan. Hij verzon tijdens de online bijeenkomst meteen een actie. “Is het geen idee om te zeggen: plaats een bericht in de krant met de boodschap: ‘Op zondag vragen we iedereen haar of zijn linker buurman te bezoeken, om gewoon te vragen: ‘gaat het goed?’ Knettersimpel!”

  Baudouin, die werkt bij !WOON en ook actief is in zijn eigen buurt, vertelt dat buurtbewoners de apotheek bereid vonden om een folder mee te geven als mensen medicijnen op komen halen. Baudouin: “Apothekers zien een doelgroep die niet vaak buiten komt. Deze mensen zijn niet mobiel, eenzaamheid ligt op de loer. Als gemeenschap hebben we daar een fonds voor geworven.”

  Wat doen we met de lopende zaken?

  Behalve de vraag hoe je (online) communicatie voor iedereen toegankelijk maakt, speelt er nog een belangrijk thema: hoe blijven we dóórgaan? Michel, een actieve bewoner uit Den Haag merkt op: “De energietransitie was een maand geleden nog de transitie van de eeuw. Dat nu geheel parkeren is geen optie. We kunnen moeilijk twee maanden niets doen. Hebben jullie ook op dit soort specifieke thema’s ervaring of tips?”

  Politiek alert blijven, is het advies van de Rotterdamse Milja. “Een aantal dingen kan echt niet blijven liggen. We kunnen niet meer inspreken, terwijl er grote problemen zijn rondom maatschappelijk vastgoed. De gemeente gaat verkopen, maatschappelijke initiatieven dreigen hun plek kwijt te raken. De afdeling vastgoed gaat gewoon door. Wij zetten alles in wat voor handen is. Inspreken kan nu niet, maar we kunnen wél contact opnemen met alle politieke partijen en hen vragen om namens ons schriftelijke vragen te stellen over dit probleem.”

  Heb je nieuwe ideeën opgedaan door dit verslag? Stuur het dan door naar anderen die er wat aan kunnen hebben: je buren, collega’s, en mensen uit je netwerk. Zo helpen we elkaar.

  Kom naar de volgende bijeenkomst

  >> Bekijk de agenda met (online) bijeenkomsten.

  Ik ontvang graag de LSA-nieuwsbrief

  Normaal schrijven we er één per maand, maar met oog op de coronacrisis brengen we de komende weken vaker nieuws, artikelen met tips en voorbeelden en uitnodigingen voor online bijeenkomsten.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >