Slotbijeenkomst gezamenlijk programma S4C

 • Zes bewonersinitiatieven zijn de afgelopen weken aan de slag gegaan met meerdere starters op de arbeidsmarkt. Elk initiatief met zijn eigen vraag aan deze jonge enthousiastelingen. Morgen wordt de afronding van deze samenwerking gevierd tijdens een slotbijeenkomst in Rotterdam.

  Deze zomer deden het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) en Starters4Communities (S4C) een oproep aan bewonersinitiatieven uit Zuidwest Nederland: “Kan jouw initiatief, project of bewonersgroep de denkkracht en de daadkracht van een paar goed opgeleide starters gebruiken?” Er werd massaal gereageerd en uiteindelijk kozen we deze zes initiatieven.

  Hoge verwachtingen en veel energie

  De starters en de initiatiefnemers gingen vol enthousiasme deze samenwerking aan. We spraken de starters en initiatiefnemers van LSA-lid Crabbehoeve aan het begin van dit traject. Zakelijk leider Mascha Lageweg verwacht dat werken bij Crabbehoeve de starters zal leren om met een andere blik naar vraagstukken te kijken. “Opleidingen leggen je bepaalde systemen op. Dat is nuttig maar niet een op een in te zetten in de praktijk. Zeker niet bij een BewonersBedrijf, dat fundamenteel anders is dan een commercieel bedrijf. Ik kom zelf uit de commerciële hoek, maar ik ben nu meer met mensen bezig dan met keiharde bedrijfsvoering. Dat is even wennen en dat zal het voor hen misschien ook zijn. Werken met vrijwilligers en de dagelijkse praktijk van een BewonersBedrijf vragen aanpassingsvermogen en buiten de hokjes kunnen denken. Dat wil ik hen leren.”

  “Tegelijkertijd is dit programma ook voor mij een leerschool. Ik heb graag de controle en moet leren om deze nu los te laten. Om te bedenken dat dit ook op andere manieren dan de mijne kan. Ik wil hen alle ruimte geven om iets moois op te zetten.” Lees hier het volledige interview.

  Evaluatie

  Tijdens de slotbijeenkomst kijken de starters terug. Wat hebben ze geleerd? En op welke manier hebben ze het bewonersinitiatief een stap verder geholpen? Ook wordt een publicatie gepresenteerd die de starters op basis van hun ervaringen maakten. Deze zullen we delen op onze website.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >