Goed nieuws: schenking van 1 miljoen van de Nationale Postcode Loterij
- 24/03/2021
- Nieuws
We hebben heel goed nieuws! De komende drie jaar gaan we dankzij een gift van €1 miljoen van de Nationale Postcode Loterij aan de slag met een landelijk en vernieuwend programma voor BewonersBedrijven. Of ze nu net beginnen of al bestaan, ondernemende bewonersinitiatieven kunnen de expertise en vaardigheden opdoen om de lokale economie te versterken en sociale, groene en veilige buurten te creëren. Dat doen we samen met Social Enterprise NL.
De burgemeesters van grote steden klommen aan het begin van de coronacrisis al op de barricaden om hun zorgen te uiten over bewoners die hard geraakt worden door werkloosheid, schulden en een leerachterstand. Ook voor investeren in woningen en de aanpak van ondermijning spraken de burgermeesters zich uit. Onlangs verenigden de burgemeesters van veel grote gemeenten zich weer. Ze riepen de regering op om met een gezamenlijk Deltaplan voor 20 jaar te komen. Investeer in kwetsbare wijken, is wat zij zeggen.
Heft in eigen hand
In veel – en steeds meer – van deze buurten vind je al BewonersBedrijven. BewonersBedrijven zijn veelzijdig, maar hebben met elkaar gemeen dat ze bestaan dankzij buurtbewoners die voor de troepen uit lopen. Tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld.
Door gezonde en betaalbare afhaalmaaltijden te koken. Door razendsnel laptops en huiswerkbegeleiding voor buurtkinderen te regelen die door de lockdown thuis onderwijs moesten volgen. Het lukt BewonersBedrijven vaak ook om een vrijwilligersvergoeding uit te keren, waardoor mensen meer te besteden hebben.
Win-win voor de buurt
De initiatiefnemers van BewonersBedrijven zijn bovendien echte sociaal ondernemers. Zo runnen ze bijvoorbeeld met jongeren een wijkrestaurant, die leren hoe je dat doet en nieuwe contacten opdoen. BewonersBedrijven nemen ook het initiatief om met buurtbewoners opdrachten uit te voeren voor gemeenten of een woningcorporatie.
Ondertussen is het BewonersBedrijf ook een fijne ontmoetingsplek, voor velen het kloppend hart van de buurt. Een plek waar buurtbewoners worden gestimuleerd om aan de slag te gaan, altijd met aandacht voor de verbinding, ontmoeting en persoonlijk contact.
3 x BewonersBedrijven in beeld
We gingen ook bij een aantal van hen op bezoek om te zien waar ze nu mee bezig zijn. Dit zijn 3 x BewonersBedrijven uit Amsterdam, Arnhem en Tilburg. En scroll sowieso even verder, want daar lees je hoe het programma er precies uit gaat zien en kun je je zelf aanmelden als je mee wil doen.
MIDWEST, AmsterdamBewonersBedrijf dat ontmoetingsplek, (flex)werkplaats & vergaderlocatie ineen is
“We bieden een plek aan mensen die hun buurt zelf mooier, liever, sterker, inclusiever willen maken,” vertelt Anita, een van de mensen achter MidWest. Dat doen ze bijvoorbeeld door elke week in de grote keuken met vrijwilligers zo’n honderd maaltijden te koken. Buurtbewoners kunnen behalve voor zichzelf, ook een maaltijd bestellen om door te geven. Die is dan gratis voor buurtbewoners die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Het ophalen van het eten is een moment om even het huis uit te zijn. Sta je in de rij voor je maaltijd, dan kun je op afstand toch een praatje met elkaar maken – een moment om andere buurtgenoten te leren kennen. Allemaal vanuit de gedachte: wat kan wél? Zo dachten de sociaal ondernemers ook tijdens een van de eerste lockdowns. Toen duidelijk werd dat thuis- en daklozen, waaronder ongedocumenteerde vluchtelingen, nergens terecht konden overdag, zetten de MidWesters de deuren van hun ontmoetingsplek open. Anita: “Ze hadden bij ons in elk geval sanitair, konden hun handen wassen en wat bijslapen – dat zit er op een nachtopvang vaak niet in. Af en toe kwam de GGD langs voor voorlichting en ze kregen Nederlandse les.” |
BUURTGROENBEDRIJF, Arnhem
Ondernemende stichting van sociale buurtvergroeners
“We willen graag zelf de regie nemen over onze omgeving,” vertelt Jolanda van Looij, die coördinator is van het Buurtgroenbedrijf uit Arnhem. “We zijn er voor, door en met bewoners, omdat groen mensen verbindt. Het is leuk om samen bomen te planten of de straat opnieuw in te richten. Je merkt dat buurtbewoners nieuwe mensen leren kennen tijdens het planten.”
Een van de bewoners, Annemarie, kan dat beamen. “Anders ben je niet echt vaak buiten. En ik ben een groen meisje, eigenlijk. Nu heb ik mijn eigen hoekje, en mag ik voor die boom de planten uitzoeken. Ik heb ook twee buurvrouwen uitgenodigd. Maar als je zo bezig bent met plantjes, komende mensen vanzelf kijken wat je aan het doen bent. Dan maak je een praatje. Daar worden mensen blij van.”
Wat gaan we doen met en voor BewonersBedrijven?
- Startende BewonersBedrijven bieden we een uitdagend parcours aan training en support. Door te leren van anderen en elkaar te ontmoeten brengen we elkaar een stap verder.
- Bestaande BewonersBedrijven helpen we ambitieus en stevig doorgroeien met hulp op maat. Bijvoorbeeld bij complexe vraagstukken zoals een aanbestedingstraject of juridische en fiscale uitdagingen.
- Overtuigen en schaalvergroten: positieve beleidsbeïnvloeding, toegankelijke impactmeting en een landelijke communicatie campagne. Alles om er voor te zorgen dat initiatiefnemers lokaal kunnen doen waar ze goed in zijn: impact maken op de buurt.
Doe ook mee
Denk je nu meteen: dat zou weleens heel goed bij ons kunnen passen? Of wil je op een andere manier bijdragen aan het project? Stuur dan graag een mailtje naar Marieke Boeije marieke.boeije@lsabewoners.nl.
…en zeg het voort!
Deel dit goede nieuws met je netwerk; bijvoorbeeld in de wijkkrant of buurtnieuwsbrief (je mag de tekst gebruiken). Misschien kun je het delen tijdens een (digitale) buurtborrel. Of het interessant voor een collega, je buurtgenoten of mensen uit je Linkedin-netwerk?
Blijf op de hoogte
Of je nu zelf graag mee wil doen, of interesse hebt in de kennis die we gaan delen: je aanmelden voor de nieuwsbrief is een goed idee.
Je krijgt dan behalve het algemene LSA-nieuws over actieve bewoners in Nederland ook de speciale nieuwsbrief van Social Enterprise en LSA over ondernemende bewonersinitiatieven en dit programma voor BewonersBedrijven.
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Maatschappelijk vastgoed: essay Woekerruimte
Er zijn van die onderwerpen waar je écht niet zomaar over uitgedacht bent. Maatschappelijk vastgoed hoort zeker in het rijtje van lastige onderwerpen thuis. Dat weten burgerinitiatieven maar al te ...
Lees meer>
SDG's voor bewonersinitiatieven
Veel bewonersinitiatieven dragen met hun activiteiten op een of andere manier bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Een heel aantal gebruiken ze ook al in impact metingen en ...
Lees meer>
Evaluatie R2C in Rotterdam – oefenen in bescheidenheid
Sinds 2015 kent gemeente Rotterdam haar inwoners het Right to Challenge toe. Daarmee krijgen inwoners de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen een gemeentelijke taak over te nemen. Right to ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

Bewonersvereniging Hart van Alkmaar
- West
- Alkmaar
De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...
Lees meer >
Buurtorganisatie Trompstraat 2a
- Zuid
- Eindhoven
De Eindhovense buurtorganisatie Trompstraat 2a vergadert elke maand met elkaar. Bijvoorbeeld over de kleinschalige ...
Lees meer >
- West
- Schiedam
Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...
Lees meer >