Roerige tijden

 • Het zijn roerige tijden, in de wijken en bij het LSA. We hebben 2013 al tot al het ‘jaar van verandering’ gedoopt en tot nu toe klopt dat helemaal. In ons jubileumjaar (ja, we bestaan 25 jaar dit jaar!) staat er niks stil.

  Stilstand is achteruitgang in een tijd waarin de wereld hard verandert. Deze economische en politieke werkelijkheid vraagt om aanpassingen in onze vereniging. We willen toekomstbestendig, innovatief en flexibel blijven. Daartoe hebben we ons met onze verenigingsleden eens goed bezonnen op alles wat is en alles wat moet komen. In meerdere werkgroepen hebben we een aantal maal gediscussieerd en gebrainstormd. Enkele vragen die aan bod kwamen zijn: hoe gaan we verder als organisatie, waar liggen onze prioriteiten, waar halen we ons geld vandaan, wie kunnen lid worden van het LSA en hoe zorgen we ervoor dat actieve bewoners en beroepskrachten uit de wijken ons nog beter kennen? We zijn samen ver gekomen. We hebben een besluiten genomen. Sommige van deze besluiten gaan we samen verder uitdiepen, er zal een aantal zaken worden veranderd in onze statuten. Zodra de wijzigingen duidelijk omlijnd zijn, zullen we u hier daar alles over uit de doeken doen. Voor nu kunnen we zeggen dat we vertrouwen hebben in de toekomst en onze rol daarin!

  Personeel en bestuur

  Er zijn ook veranderingen in de het personeel en het bestuur. Het bestuur van het LSA bestaat uit bewoners uit de aandachtswijken en toegevoegde leden die vanwege hun kwaliteiten en netwerken zijn gevraagd. Een van deze toegevoegde leden was Melek Usta. Zij kon haar bestuursfunctie helaas niet meer combineren met haar drukke baan als directeur van het werving- en selectiebureau Colourful People. Wij bedanken haar voor haar fantastische inzet de afgelopen jaren. Melek heeft een geweldige opvolger gevonden die door de leden unaniem is verkozen als bestuursadviseur. Pettra-Eszter van Beveren is werkzaam bij de Hogeschool van Amsterdam. Haar specialisme is Urban Education in nauwe samenwerking met Urban Management. Zij heeft een brede interesse, onder meer in diversiteit en vrouwenrechten. Ook heeft ze een uitgebreid netwerk, met name in de onderwijswereld. Wij zijn erg enthousiast dat zij ons bestuur komt versterken.

  Ook op het LSA-secretariaat zijn veranderingen. Annemarie van Nieuwamerongen-Oosterkamp werkt niet meer voor het LSA. In haar plaats is Feye van Olden gekomen. Oplettende lezers zullen zijn naam herkennen, want in LSA BewonersBerichten 104 stond een interview met hem over het mede door hem ontwikkelde buurtbeloningssysteem Makkie. Feye zal zich met name bezighouden met het organiseren van regiodagen. Wij wensen Annemarie ontzettend veel succes in haar carrière en Feye veel succes en plezier bij ons.

  Reportages, artikelen en  interviews

  Hij komt er weer aan: het enige echte vakblad voor bewoners: LSA BewonersBerichten  gaat eind deze week naar de drukker. Het is alweer nummer 110. U kunt er onder meer in lezen over de bijeenkomst in Schiedam waar men Tweede Kamerleden liet zien wat er allemaal in elkaar stort als de bezuinigingen doorgaan. Er is een artikel te vinden over het geweldige project Samen Kappen in Amsterdam. Ook staat er natuurlijk een groot stuk in over de opening van het eerste BewonersBedrijf van Nederland in Leeuwarden. Onder grote belangstelling van buurtbewoners is dit eerste BewonersBedrijf op 2 maart officieel en feestelijk geopend. Verder veel kort nieuws, interessante onderzoeken en bijzondere berichten uit de wijken!

  Regionaal buurten bij bewoners

  Ook in de wijken is het roerig. Iedereen zoekt naar manieren om de boel in stand te houden. Hoe lukt dat met minder of soms zelfs zonder geld? Op onze regionale bijeenkomsten zijn er steeds andere thema’s, maar het thema van tekort aan geld komt steeds terug. Net als het andere: het overnemen van verantwoordelijkheden. Bewoners zetten die extra stap en zorgen ervoor dat de (lokale) overheid  niet alleen financieel, maar ook in beslissingsbevoegdheid en macht een stapje naar achteren zetten.

  Op 23 maart waren we in Brukske in Venray. Het was een bijzonder inspirerende dag. Het was ijskoud, maar de hartverwarmende gastvrijheid van de bewoners maakte alles goed.  Binnenkort is er een verslag op deze site te vinden over deze mooie dag waarin we hebben gesproken over zelfsturing  en over de toekomst van de wijk.

  Er komen ook twee regiodagen aan waar u van harte welkom bent:

  • Op vrijdag 19 april gaan we naar Dordrecht Oud Krispijn. In deze  wijk is veel gebeurd en gaat veel gebeuren. Daar staan weer allebei bij stil. Eerst kijken we terug op de herstructureringsslag die is gemaakt, dan zijn er aantal thema-excursies en we eindigen de dag met een discussie over de toekomst onder leiding van Tweede Kamerlid en oud-wethouder Gerard Schouw. Hoe nu verder zonder geld?, is daarbij het belangrijkste thema. Ook oud-minister Ella Vogelaar zal komen en de bewoners toespreken!
  • Op 25 mei houden we een regionale bijeenkomst in Almere Stedenwijk. In de gemeente Almere wil men taken en verantwoordelijkheden steeds meer bij bewoners(groepen) leggen. ‘Baas in eigen buurt’ is daar een veelgehoorde uitdrukking. Of het nu gaat om budgetten, beheer van publieke ruimtes, inrichting van de openbare ruimte, publieke diensten of opdrachtgeverschap; er zijn veel ontwikkelingen gaande. We zullen daar veel interessante projecten bezoeken en boeiende discussies voeren.

  Dus tot snel hopelijk!

 • Meer van onze leden

  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >
  Bewoners033

  Bewoners033

  Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...

  Lees meer >
  Indekerngezond

  Indekerngezond

  Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...

  Lees meer >