Regiotour 5 jaar Kan wél!

 • In 2005 startte het LSA met Kan wél! Een project met een innoverende aanpak om bewoners uit te dagen hun ideeën voor een leefbare wijk uit te voeren. We zijn nu na vijf jaar en vele honderden initiatieven verder en de opzet van het eerste uur is uitgegroeid tot een bewezen methodiek waarmee bewoners geactiveerd worden tot sociale actie en maatschappelijke participatie.

  Ter ere van dit vijfjarige bestaan organiseren we een Kan wél! Regiotour. Vier middagen met vier verschillende thema’s. Dagen waarop we willen laten zien wat Kan wél! voor de wijk kan betekenen.

  Onderzocht, vaak gekopieerd en veelvuldig geciteerd

  De Kan wél!-methode is onderzocht (SEV, 2004), vaak gekopieerd en veelvuldig geciteerd als een van de meest ‘effectieve interventies’ om mensen in aandachtswijken aan te zetten tot sociale actie. De belangrijkste reden voor dit succes is, zoals zo vaak met successen: eenvoud. Geen formulieren en beleidscriteria gevolgd door een afwegingsproces en een besluit, maar een getrainde coach die goed luistert, vragen stelt die hout snijden en bewoners stimuleert hun eigen ideeën voor de wijk uit te voeren. Geld om aan de gang te gaan is vrijwel meteen beschikbaar.

  Mobiliseren van de eigen kracht

  Juist nu grote bezuinigingen voor de deur staan op vele terreinen is het aantrekkelijk om met de Kan wél!-blik naar wijken te kijken om te ontdekken dat er met minder middelen meer kan dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld het bevorderen van de sociale cohesie en empowerment van bewoners, of het terugdringen van jongerenoverlast. Het loont om juist nu in te zetten op het mobiliseren van de eigen kracht van bewoners en het is ook nog eens goedkoper dan het reguliere welzijnsaanbod.

  Aandachtswijken

  Kan wél! stond model voor het vouchersysteem dat het LSA ontwikkelde waarmee ook in de aandachtswijken wordt gewerkt en dat door de programmadirectie van Wonen Wijken en Integratie samen met het LSA wordt gecoördineerd. Ook de pas aangetreden minister Eimert van Middelkoop is enthousiast over Kan wél! en de vouchers:

  “Kan wél! geeft bewoners de ruimte om leefbaarheid heel concreet en op hun eigen manier in te vullen en daarom kan ik het van harte aanbevelen.”

   

 • Meer van onze leden

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard

  Bewonerscommissie Eigen Haard behartigt de belangen van alle bewoners in de wooncomplexen voor senioren Koornhorst ...

  Lees meer >
  Hart voor de K-buurt

  Hart voor de K-buurt

  In Amsterdam Zuidoost Samen is een brede coalitie van Amsterdammers uit de K-buurt (metrostation Kraaiennest) ...

  Lees meer >
  Kracht van Zuilen

  Kracht van Zuilen

  Stichting Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief in Utrecht. De Stichting werkt aan ontmoeting, verbinding, ...

  Lees meer >