Regie over je buurt

 • De regie terug, het was de titel van onze Landelijke Bewonersdag eind 2014. En de kreet blijft het hele jaar 2015 ook zeer van toepassing. Actieve bewoners willen kleinschaliger en persoonlijker, we willen de regie terug over onze buurten! 

  Zorg

  bb116 lsa-nieuws bij stukje buurtrechtenEen van de speerpunten dit jaar wordt zorg in de buurt. Informele zorg, veel actieve bewoners leveren dat al jaren in hun eigen wijk. Ook nu alles verandert op het gebied van zorg willen ze dat blijven doen. Maar hoe? Hoe zorg je ervoor dat je inspraak hebt op dit gebied? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende informatie hebt als bewonersgroep? Hoe kom je aan geld om de informele zorg te blijven leveren? Moet je als bewoner in de WMO-raad zitten? Of in een sociaal wijkteam? En kan dat überhaupt in alle gemeenten? Hoe kun je als bewonersgroep de gemeente uitdagen om een deel van de zorg beter te leveren en daarvoor betaald te krijgen?

  Zoveel vragen en wij hebben niet alle antwoorden, maar samen met elkaar komen we een stuk verder. Daarom gaan we in 2015 extra aandacht besteden aan dit thema. We zullen bijeenkomsten organiseren en het aankomende nummer LSA BewonersBerichten zal vooral gaan over de zorg.

  Wooncoöperatie

  Woonbond, LSA en hoogleraren willen dat huurders de regie terug krijgen over hun eigen woningen, door hen de mogelijkheid te bieden een wooncoöperatie op te richten. Geef huurders, naar Brits voorbeeld, de kans om zelf hun huurwoningen te beheren. Dat drukt de kosten voor bewoners, en leidt tot betere dienstverlening, bepleiten vijf hoogleraren, de Woonbond en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. Lees hier meer over.

  BewonersBedrijven

  DSC_0066Echt de regie over je buurt nemen, kan als je een BewonersBedrijf opzet. Een bedrijf die de wijk op alle manieren helpt ontwikkelen. En dat vanuit een onafhankelijke positie. Het project BewonersBedrijven zal ook dit jaar veel aandacht krijgen. Er zijn nu vier LSA BewonersBedrijven, we willen graag nieuwe BewonersBedrijven helpen opstarten en meer met bestaande BewonersBedrijven samenwerken. Samen meer leren en alles wat we leren ook delen door middel van onze website, handboeken, tools en bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst die we hierover organiseren is op 23 januari. Als je interesse hebt in het opstarten van een onderneming om je wijk te verbeteren, zou je zeker deze mooie dag moeten bijwonen! Lees hier alles over de dag, de workshops en de sprekers.

  Netwerklid van LSA

  Geloof je ook in kennis delen tussen actieve bewoners? Versterk ons netwerk! Word kernlid van onze mooie sterke vereniging. Of netwerklid.  Vanaf 2015 is het namelijk ook mogelijk om netwerklid van LSA te worden. Dit lidmaatschap is net iets anders dan het kernlidmaatschap. Iets goedkoper (slechts 75 euro per jaar), geen vaste vergaderingen (ook geen stemrecht), maar wel korting op LSA-bijeenkomsten, gebruik van ons netwerk en onze adviezen en bemiddeling bij een AdoptieKamerlid. En niet te vergeten steun aan de enige landelijke vereniging die zich sterk maakt voor actieve bewoners! Word lid en bouw mee aan buurtrechten, BewonersBedrijven, buurthuizen in zelfbeheer en kennisuitwisseling tussen actieve wijkbewoners. Meer info. 

  Buurtrechten

  Natuurlijk zullen we ons ook dit jaar onverminderd sterk maken voor de Buurtrechten. Het LSA pleit voor een pakket aan buurtrechten en stimuleringsmaatregelen. Met de buurtrechten krijgen burgers meer zeggenschap over hun directe leefomgeving. De stimuleringsmaatregelen ondersteunen en stimuleren initiatieven.

  Zelfbeheer

  BJBnl-rgbOns project Beheer je Buurthuis groeit ook verder door . Wij volgen en ondersteunen 5 pioniers die hun wijkaccommodatie in zelfbeheer hebben overgenomen. Wij leren met hen mee en delen op onze mooie website www.beheerjebuurthuis.nl de kennis die wij opdoen. Er zijn al zeer sterke dossiers opgebouwd rondom dit thema. Grasduin eens door de site.

  Hierboven las je een deel van de projecten waar we mee bezig zijn. Er is en er komt nog veel meer!  Ook in 2015 zullen we samen keihard werken aan eigenaarschap, zeggenschap, kleinschaligheid en zullen we er met zijn allen voor zorgen dat we meer en meer de regie over onze eigen buurten kunnen nemen!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >