Publicatie Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren

 • Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis.  We  volgden hen en brachten hun verhalen bijeen, deden onderzoek en lieten experts aan het woord.  Dit brachten we samen in de publicatie: Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren. 

  Koffie voor dertig cent waar je nekharen van overeind gaan staan. Biljarters die de dienst uitmaken. Vier klaverjassende senioren die verveeld opkijken wanneer je binnenkomt. Eén man met een grote sleutelbos aan zijn riem die alles voor het zeggen heeft.

  Als dit je beeld is van een buurthuis, is het hoog tijd om wakker te worden. Ingedommelde wijkcentra die alleen hun eigen smalle achterban bedienen, beheerd worden door welzijnswerkers en betaald door de overheid, zijn verleden tijd. Actieve bewoners hebben de afgelopen jaren, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen. Overal in Nederland ontstaan nieuwe ontmoetingsplekken, gericht op nieuwe doelgroepen, overlevend op nieuwe verdienmodellen. Buurthuizen worden weer van de buurt, waar de buurt zich geroepen voelt om zelf het voortouw te nemen.

  Hoop na buurthuiscrisis

  Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) bracht deze ontwikkeling drie jaar lang in beeld. Voor het project Beheer je buurthuis verzamelden we verhalen van wijkcentra die strijden voor een zelfstandig bestaan. We volgden zes pioniers, lieten experts aan het woord en deden landelijk onderzoek naar hoe gemeentes omgaan met deze initiatieven. Conclusie: het oude buurthuis is grotendeels verdwenen.

  In een prachtige publicatie hebben wij de verhalen verzameld. De verhalen van pioniers, ieder met een eigen uitdaging. Maar ook het verhaal hoe vanuit een ‘buurthuiscrisis’ in 2013 een hoopvolle, nieuwe situatie is ontstaan. Wat zijn de grootste uitdagingen van zelfbeheer? Hoe ziet zo’n buurthuis er anno 2017 uit? En wat zijn de obstakels waar een ondernemend wijkcentrum tegenaan loopt?

  Actieve bewoners namen de regie over

  Deze publicatie zou er niet zijn geweest zonder de bewoners die nieuw leven geven aan oud beton. Zonder de buurthuizen die springplank zijn voor mensen met een uitkering, die een brug zijn tussen oude en nieuwe Nederlanders, die de buurt mobiliseren om de aanschaf van een pand mogelijk te maken. Zij zijn de buurthuizen van de toekomst.

  De publicatie is gepresenteerd op de bijeenkomst ‘Beheer je buurthuis  – “Dé meet-up voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen’.

  Lees hier de publicatie in PDF

 • Meer van onze leden

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een BewonersBedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BuurtWerkKamer Coöperatie

  BuurtWerkKamer Coöperatie

  De Buurtwerkkamers zijn kleine ruimtes (50 tot 100 m2) in de buurt waar (a) buurtbewoners en buurtondernemers elkaar ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >