Publicatie: Beheer je Buurthuis

 • LSA heeft een nieuwe publicatie uitgebracht: Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren. Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. LSA volgde hen en bracht hun verhalen bijeen, deed onderzoek en liet experts aan het woord.

  Koffie voor dertig cent waar je nekharen van overeind gaan staan. Biljarters die de dienst uitmaken. Vier klaverjassende senioren die verveeld opkijken wanneer je binnenkomt. Eén man met een grote sleutelbos aan zijn riem die alles voor het zeggen heeft.

  Cover Beheer je Buurthuis - 3 jaar pionieren LSAAls dit je beeld is van een buurthuis, is het hoog tijd om wakker te worden. Ingedommelde wijkcentra die alleen hun eigen smalle achterban bedienen, beheerd worden door welzijnswerkers en betaald door de overheid, zijn verleden tijd. Actieve bewoners hebben de afgelopen jaren, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen. Overal in Nederland ontstaan nieuwe ontmoetingsplekken, gericht op nieuwe doelgroepen, overlevend op nieuwe verdienmodellen. Buurthuizen worden weer van de buurt, waar de buurt zich geroepen voelt om zelf het voortouw te nemen.

  Hoop na buurthuiscrisis

  Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) bracht deze ontwikkeling drie jaar lang in beeld. Voor het project Beheer je buurthuis verzamelden we verhalen van wijkcentra die strijden voor een zelfstandig bestaan. We volgden zes pioniers, lieten experts aan het woord en deden landelijk onderzoek naar hoe gemeentes omgaan met deze initiatieven. Conclusie: het oude buurthuis is grotendeels verdwenen.

  In een prachtige publicatie hebben wij de verhalen verzameld. De verhalen van pioniers, ieder met een eigen uitdaging. Maar ook het verhaal hoe vanuit een ‘buurthuiscrisis’ in 2013 een hoopvolle, nieuwe situatie is ontstaan. Wat zijn de grootste uitdagingen van zelfbeheer? Hoe ziet zo’n buurthuis er anno 2017 uit? En wat zijn de obstakels waar een ondernemend wijkcentrum tegenaan loopt?

  Deze publicatie zou er niet zijn geweest zonder de bewoners die nieuw leven geven aan oud beton. Zonder de buurthuizen die springplank zijn voor mensen met een uitkering, die een brug zijn tussen oude en nieuwe Nederlanders, die de buurt mobiliseren om de aanschaf van een pand mogelijk te maken. Zij zijn de buurthuizen van de toekomst.

  De publicatie werd op 8 april 2017 gepresenteerd op de bijeenkomst ‘Beheer je buurthuis  – Dé meet-up voor zelfbeheer van buurt- en wijkhuizen’, vanaf maandagmiddag op 10 april kun je hem online lezen, of je kunt je intekenen om hem gedrukt te kopen. Zodra we 50 voorintekeningen hebben, zullen we hem herdrukken. Kosten: 5 euro inclusief verzendkosten. Mail naar info@lsabewoners.nl ovv Publicatie Beheer je Buurthuis.

  Verder lezen?

  Cover Beheer je Buurthuis - 3 jaar pionieren LSAEindpublicatie Beheer je Buurthuis- LSA 2018

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >