Vacature: Projectleider Energietransitie

 • We zoeken een bevlogen projectleider energietransitie die bijdraagt aan bewonersgedreven wijkplannen. Iemand die goed de regie kan houden, maar in het begeleiden van processen ook een stapje terug kan doen. Iemand met gevoel voor ondernemerschap en iemand die ingewikkelde zaken simpel kan maken.

   

  De komende drie jaar werken we aan een energietransitie waar de regie bij bewoners ligt. LSA is in de uitvoering van deze wijkgerichte aanpak aangehaakt bij de participatiecoalitie, met Energie Samen, de Natuur en Milieufederaties, Energieloketten, HIER en Buurkracht. Deze coalitie heeft een plan voor een bewonersondersteuningsstructuur gemaakt, waarmee we gemeenten kunnen ondersteunen bij het participatieproces. In een aantal stadswijken begeleid je het proces van bewoners om tot wijkenergieplannen te komen waarin zeggenschap en eigenaarschap van bewoners centraal staan. De lessen die je samen met bewoners leert, deel je in een landelijk netwerk. Dat doe je samen met je collega’s en partners uit de participatiecoalitie.

   

  Over het LSA

  Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners. De naam zegt het al. Mensen die in allerlei georganiseerde verbanden samenwerken om hun directe omgeving mooier, beter en leefbaarder te maken. In de volksmond ook wel ‘de beweging van onderop’. Het LSA is er al 30 jaar om georganiseerde lokale gemeenschappen te steunen. We streven naar meer lokale bewonersgroepen in meer wijken van Nederland en we steunen hen in de ontwikkeling en groei.

  Dat doen we door te werken aan onderlinge verbanden, aan een sterke sociale cohesie en altijd van onderop. Hierdoor is het veel bewonersgroepen in de loop van de jaren gelukt om hardnekkige problemen in hun eigen wijk aan te pakken, om in georganiseerd verband veel eigen initiatieven te nemen, mooie projecten te organiseren en aan tafel te komen bij beleidsmakers en beslissers. Dit gaat dwars door alle beleidsthema’s heen, dus van burenhulp tot energietransitie en van zorg tot werkgelegenheid. Actieve bewoners kunnen rekenen op het LSA, de landelijke vereniging die kennis en contacten deelt, experimenteert met nieuwe concepten en de belangen van actieve bewoners behartigt.

  De functie 

  Als projectleider bij het LSA ben je zelfstandig én collegiaal. We zoeken elkaar regelmatig op om gebruik te maken van elkaars expertise. Jij hebt specifieke kennis over de energietransitie in huis en bij voorkeur ken je ook de financiële aspecten. Je collega’s hebben kennis over community building, buurtrechten, BewonersBedrijven, wijkaanpak en zeggenschap in de wijk.

  Binnen het thema energie is het in eerste instantie jouw taak om in een aantal stadswijken aan te sluiten bij actieve bewoners uit het netwerk van LSA. Je ondersteunt hen bij het maken van een wijkenergieplan. De focus is op elke plek anders. Waar de ene buurt vertrekt vanuit community building, wordt er in een andere wijk  een BewonersBedrijf rondom energieopwekking en besparing opgericht, ergens anders worden er ingezet op leer-werkplekken. Het is aan jou om dat proces te begeleiden. Dit betekent dat je verstand hebt van energietransitie, maar ook weet hoe zo’n transitieproces eruit ziet. En misschien nog wel belangrijker: dat je oprecht gelooft dat bewoners de regie moeten hebben.

  Iedereen binnen het LSA heeft zijn of haar eigen expertise, maar is tegelijkertijd breed inzetbaar. Dat betekent voor jou dat je voornamelijk werkt binnen het thema energie, maar ook regelmatig uitstapjes maakt naar andere onderwerpen.

  Daarnaast draagt elke collega zijn of haar steentje bij aan het reilen en zeilen van de organisatie. Sommigen focussen op de vereniging, anderen op de financiën of de IT. Idealiter vinden we in onze nieuwe collega iemand die ons helpt te groeien en onze financiering diverser maakt.

  Voorwaarden

  We zoeken nu een collega voor een dienstverband van 24 uur. Op een later moment is uitbreiding van het aantal uren mogelijk. Je draagt zelf bij aan een succesvolle acquisitie voor de uitbreiding van het project. Beloning via CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening schaal 9 (inschaling afhankelijk van ervaring, indicatie 3200-3600). Ons kantoor bevindt zich in het centrum van Utrecht, naast het station. Het gaat in eerste instantie om een contract voor een jaar, met de intentie tot verlenging.

  Solliciteren?

  Stuur je sollicitatie uiterlijk 12 mei 2019 aan info@lsabewoners.nl aan de hand van een korte motivatie en CV. Voor vragen kun je contact opnemen met Kristel Jeuring (0614418917) of Thijs van Mierlo (0623104371). De gesprekken staan gepland op 15 en 16 mei 2019. Als we je uitnodigen voor een gesprek, laten we je dit 13 mei weten.