Projecten en publicaties

 • Ook in dit lekkere weer (of juist door het lekkere weer) zijn actieve bewoners hard aan het werk. Lees over buurtrechten, zelfbeheer, jaarverslagen en BewonersBedrijven!

  Open invitation

  Misschien heb je er al iets over gelezen. LSA heeft een nieuw project ‘Beheer je buurthuis‘ om bewonersgroepen die in zelfbeheer een pand willen overnemen, te helpen en om heel veel kennis op te doen over dit onderwerp.

  Veel buurthuizen en wijkaccommodaties sluiten. Steeds vaker zegt de gemeente dat bewonersgroepen het pand in zelfbeheer mogen overnemen. Simpel gezegd, maar niet simpel gedaan. Er is kennis en kunde nodig voor beheer, onderhoud en exploitatie van een buurthuis. Het LSA  gaat bewoners hierbij ondersteunen.

  Het LSA doet nu een open uitnodiging aan alle pioniers die bezig zijn met het overnemen van een wijkpand in zelfbeheer om zich aan te sluiten bij ons project. Zowel aan hen die net begonnen zijn als zij die al een tijdje bezig zijn. Ben jij er zo een, of ken je er zo een? Meld je aan of geef hen deze site door! We zullen 5 buurthuizen uitkiezen om intensief te begeleiden, samen met een poule van experts op vele gebieden. Alles wat we leren zullen we delen via de, nog op te richten, website www.beheerjebuurthuis.nl.

  header bjb

   

   

   

  BewonersBedrijven actief

  Er zijn nog drie bewonersgroepen die de sprong naar het sociale ondernemerschap hebben gezet! De beoordelingscommissie van ons experiment BewonersBedrijven is twee keer bij elkaar geweest om zich te buigen over de ondernemingsplannen van nieuwe BewonersBedrijven. Het resultaat: de toekenning van startkapitaal, beschikbaar gesteld door de Nationale Postcodeloterij en Fonds Werken aan Wonen, aan BewonersBedrijf Op Eigen Houtje (Emmen), Berflo BV (Hengelo) en Malburgen (Arnhem). Gefeliciteerd allen en succes!

  2013: een jaar van verandering

  Het is altijd vreemd: terwijl je hard bezig bent met nieuwe dingen (van buurtrechten, tot zelfbeheer en wijkadopties) moet je alles terughalen wat er in het voorgaande jaar is gebeurd.  Het was weer tijd om in een jaarverslag verantwoording af te leggen over een jaar werk aan leukere wijken en meer invloed voor actieve bewoners. Toch is dat ook altijd interessant, want jemig wat is er weer veel gebeurd vorig jaar.  Zo hebben we in totaal 37 bijeenkomsten gehad. Er was een strakke jubileumconferentie waar we het maatschappelijk middenveld, politiek en bewoners samen hebben gebracht om te praten over verandering van onderop. Natuurlijk was er ook een mooie Landelijke Bewonersdag met 850 bezoekers (!)  en er waren acht regionale bijeenkomsten. En dan een grote koerswijziging voor de vereniging met zelfs een nieuwe naam. Afin, het is allemaal online  terug te lezen in ons jaarverslag.

  Vakblad

  buurtrechten coverAls je nog meer zin hebt om te lezen, surf dan ook even naar ons vakblad voor bewoners: LSA Bewonersberichten. Dit magazine van het LSA staat sinds vandaag online. Alle geabonneerden ontvangen hem natuurlijk ook op de mat. In dit nummer een groot verhaal over flexibel vrijwilligen via nederlandcares.nl.  Deze stichting heeft niet alleen vrijwilligerswerk makkelijker gemaakt voor drukbezette dertigers en veertigers: ze hebben het LSA ook toegezegd dat bewonersgroepen zelf vrijwilligers mogen rekruteren via hun sites. Lees het verhaal in Bewonersberichten nr 114 en doe er je voordeel mee!

  In hetzelfde magazine staat ook een uitgebreid verslag over de praktijkdag waarin wij ons verdiept hebben in effectief lobby’en en in buurtrechten. Het LSA maakt zich al een tijd lang sterk voor meer rechten voor actieve bewoners. Nu hebben we ze ook uitgeschreven. Zodat een ieder (ook jij) ermee naar de lokale politiek kan stappen en het gesprek kan aangaan over invloed en zeggenschap.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >