Programma Persoonlijk leiderschap voor leiders in de buurt

 • Bij LSA zien we dat er veel mensen, zoals jij, opstaan in hun buurt om tal van mooie en belangrijke initiatieven te organiseren, verbindingen te leggen en plannen maken. Ze tonen leiderschap voor de buurt.

  We zien ook dat jij veel tijd stopt in de buurt om van alles voor elkaar te krijgen. Daar voel je je verantwoordelijk voor. Meer dan de meeste buurtgenoten. Het valt niet mee om dat altijd vol te houden. Er wordt veel van je gevraagd. Bereik je wat je echt wil bereiken in de buurt? Wat is jouw rol daarin samen met anderen? En lukt het om het leuk te houden?

  Deze rol valt niet altijd mee. Wij vinden dat jij en al die andere belangrijke mensen in buurten en wijken een steun in de rug verdienen. Daarom organiseert LSA dit leiderschapsprogramma.

  Voor wie?

  Voor initiatiefnemers, buurtmakers, verbinders, coördinatoren, informele leiders in wijken en buurten en dorpen. (Ook geschikt voor jou als je niet de voorzitter of initiatiefnemer bent)

  Herken je je zelf hierin?

  • Je bent enthousiast begonnen aan een initiatief, het doet veel goed in de wijk en mensen zijn enthousiast en doen mee. Het wordt wel erg veel voor jou (en een klein groepje mensen). Het is lastig om de kring van actieve bijdragers die verantwoordelijkheid voelen te vergroten. Hoe maak je de kring groter en hoe deel je verantwoordelijkheid?
  • Je hebt als coördinator je handen vol aan de dagelijkse praktijk en komt daardoor niet toe aan het grote verhaal in de buurt. Je zou meer tijd willen voor visievorming en de vraag wat er nog meer nodig is en welke kansen er zijn. Hoe organiseer je dat?
  • Je gaat voor 100% voor je initiatief en je buurt, hebt een leuke groep mensen om het initiatief heen verzameld. Maar toch bekruipt je soms het gevoel; hoe hou ik het leuk en hoe hou ik energie?

  Programma

  Dit programma bestaat uit drie dagen van 9:30 tot 17:00 uur
  Het programma bouwen we op langs drie accenten tijdens de drie dagen.

  1. Hoe ik zelf het vuur kan houden (IK);
  2. Hoe betrek ik anderen en kan ik meer aan hen overlaten (WIJ)
  3. Hoe kan ik het resultaat steviger neerzetten (HET)

  Deze thema’s komen in alle drie de dagen in verschillende verschijningsvormen aan de orde. We starten met een intakegesprek zodat ieders leervragen aan de orde komen.

  In dit programma:

  • Ga je aan de slag met intervisie met mensen die een soortgelijke rol in hun buurt hebben;
  • Breng je in beeld wat jouw drijfveren en kwaliteiten zijn en daarmee welke rol jou het beste ligt.
  • Ondersteunen ervaren trainers jou bij de eigen vragen die je hebt;
  • Vergroot je je netwerk van gelijkgestemden.

  Dag 1 Ik en mijn rol in de wijk
  De eerste dag starten we met het onderzoek naar de IK. Welke rol heb jij in je wijk? Hier hebben we het over bronnen waar je uit put en belemmeringen waar je op stuit. Wat is jouw cirkel van invloed en betrokkenheid? Mogelijke werkvormen die we inzetten zijn inzoomen op persoonlijke effectiviteit, het naspelen van een casus met een trainingsacteur of individuele coaching.

  Dag 2 Ik en de community
  De tweede dag start in de ochtend met onderzoek op WIJ. Hoe wek je samen in je buurt of initiatief? Waar kan je goed inspelen op anderen? En waar heb je last van anderen en mis je het wij-gevoel en –effect? Thema’s en werkvormen die deze dag aan de orde kunnen komen zijn communicatiestijlen, macht en politiek, intervisie in teams, krachtenveldanalyse, teamcoaching.

  Dag 3 Wat heb ik te doen?
  De derde dag krijgt een invulling op basis van de eerste twee dagen. Hier is ruimte om te werken aan verdieping of hoe plannen om te zetten in concrete stappen. Wat heb je nodig in wat je wilt realiseren? Wat zijn belemmeringen? Hoe kan je de goede balans houden in zorgen voor de buurt en zorgen voor jezelf?

  De trainers

  Jeroen den Uyl
  Jeroen helpt als coach en trainer mensen om (meer) maatschappelijke impact te maken. “Ik doe dat met geestdrift en vuur. Ik kan compassie vol zijn en scherpte aanbrengen. Ik heb oog voor de persoonlijke aspecten, voor de effecten van het systeem waar men in werkt en hou oog op het gewenste maatschappelijke effect.” Jeroen is expert op veranderkunde voor maatschappelijke (zelf-)organisaties in een maatschappelijke context.

  Marlies Maas Geesteranus
  Marlies zet haar sensitiviteit en scherpte in terwijl ze mensen begeleidt bij vraagstukken op het werk of privé. De middelen en werkvormen die Marlies inzet zijn onder andere ontwikkeld op basis van theater, zijnsoriëntatie en systemisch werk. Ze onderscheidt én brengt met elkaar in verband wat op persoonlijk vlak speelt, wat in de context van het werk aan de orde is en wat er bereikt kan worden in de maatschappij. Zij is daarnaast ook trainer voor persoonlijke effectiviteit en communicatie.

  De plek

  We zitten in het Elisabethpark in het Parkhuis in Amersfoort. Een fijne plek in het groen.
  Het Elisabethpark wordt beheerd voor en door de inwoners rond het park. Meer informatie hierover vind je hier   en de locatie vind je hier.

  Data:

  11, 16 en 28 november

  Aanmelden

  • Deelname aan de training is gratis. We verzorgen een lunch en koffie en thee.
  • Na aanmelding hebben we met alle deelnemers een intake gesprek.
  • Er is plek voor max 12 deelnemers, bij meer aanmeldingen volgt een 2e training met nader te bepalen data in het najaar.
  • Aanmelden kan tot 20 oktober 2022.
 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >