Pop-up buurthuis als brug tussen groepen in de wijk

 • Het moet gaan bruisen in de Eindhovense wijk Drents Dorp. Na bijna twee jaar leegstand komen bewoners in actie om van het voormalige Oes Hoes weer een buurthuis te maken.

  “We zijn al een paar jaar bezig om mensen bij elkaar te brengen”, vertelt initiatiefnemer Carina Verhulst. Met medebewoners organiseert ze verschillende activiteiten in Drents Dorp, een wijk die een kleine honderd jaar geleden werd gebouwd door Philips. Er is een openbare moestuin, een gezamenlijke picknickplek, er worden minibiebs gebouwd. En binnenkort moet daar een buurthuis bijkomen, gevestigd in wat ooit het buurthuis Oes Hoes was.

  “We zagen dat het pand antikraak verhuurd werd. Er wonen nu twee mensen en verder gebeurt er helemaal niks.” Dus ging Verhulst met haar wijkonderneming aan de slag. Ze ontwikkelden een visie, zochten partners, gingen op pad om de buurt te overtuigen, maakten een businessplan en presenteerden dat aan de gemeente – alles om de wethouders te overtuigen dat zij het buurthuis in mogen.

  "Er gebeurt nu helemaal niks."
  “Er gebeurt nu helemaal niks.”

  Van visie naar concept

  Het grote argument dat de wijkonderneming Drents Dorp daarvoor gebruikt is dat een buurthuis de juiste plek is om de verschillende groepen in de wijk met elkaar in contact te brengen. Drents Dorp is een diverse wijk, legt Verhulst uit, met mensen van ‘het allerlaagste minimum tot het allerhoogste maximum’. “Het zou fijn zijn als je de talenten van al die mensen kunt benutten; als je het meer van de één ten goede kunt laten komen aan de ander. De één heeft misschien meer geld en spullen, de ander heeft meer tijd en talenten waar anderen weer profijt van kunnen hebben.” De wijkonderneming kiest voor een insteek waarbij het mensen benaderd vanuit de vraag: Wat kun je? Waar ben je goed in? Wat kun je missen? En wat wil je bijdragen?

  “Wat kun je? Wat kun je missen?”

  Het buurthuis moet zo een brug worden tussen alle groepen die Drents Dorp rijk is. “Dat komt ten goede aan iedereen”, gaat Verhulst verder. “Mensen worden meer zelfredzaam, horen er meer bij, krijgen een zinvolle dagbesteding: van schoonmaken, koffie schenken en koken tot tuinonderhoud. Alles voor en door bewoners. Vrijwillig, of als opstapje naar weer een betaalde baan.” Vanuit die gedachte ontstond het idee om een ruilwinkel tot een van de hoofdactiviteiten in het buurthuis te maken: een plek waar zowel spullen als diensten uitgewisseld worden. Kledingstukken en klussen hangen er naast elkaar en er komt een kluis met bijvoorbeeld keukenapparatuur waarop mensen met een laag inkomen een beroep kunnen doen. Goederen krijgen een tweede leven, terwijl talenten van buurtbewoners een nuttige plek krijgen.

  3D-impressie van de ruilwinkel
  3D-impressie van de ruilwinkel

  Naast activiteiten zoals kook- en tuinierworkshops, een muziekschool en zzp-werkplekken, moet het buurthuis ook gewoon een buurthuis worden. Andere bewoners ontmoeten met een kop koffie erbij, gezamenlijke maaltijden en een horecafunctie; dat is het ‘hart van de wijkonderneming’, zoals valt te lezen in het businessplan. De commerciële activiteiten moeten het geld opleveren om de sociale activiteiten mogelijk te maken.

  Pop-up

  Het geschetste beeld is exact dat: een beeld, een plaatje. “Wij praten er al een jaar over”, zegt Verhulst, “maar niemand heeft nog iets gezien. Het is nog allemaal in ons hoofd en op papier.” Om het concreet te maken bedacht de wijkonderneming het idee om te beginnen met een pop-up concept. “Als voorproefje om mensen te laten ervaren: wat is nou zo’n wijkonderneming? We willen het pop-up organiseren zodat mensen enthousiast worden.”

  Wanneer we Verhulst spreken is er nog geen openingsdatum voor het pop-up buurthuis. Eerst moet de gemeente nog volledig overtuigd worden. In het voordeel van de wijkonderneming spreekt het feit dat er in Drents Dorp wel een buurthuis is momenteel, dat echter veel te klein is. “Het is echt een leuke, inspirerende plek en er komen veel mensen bij elkaar. Maar de wijk is veel groter. En veel activiteiten die voorheen in Oes Hoes gebeurden zijn verdwenen naar andere wijken, die zijn er niet meer.”

  Met het sluiten van Oes Hoes verdwenen belangrijke activiteiten uit de wijk
  Met het sluiten van Oes Hoes verdwenen belangrijke activiteiten uit de wijk

  De noodzaak van het buurthuis aan de man brengen is op dit moment dus missiedoel één. Nummer twee is het vinden van partners, om zo een sterke basis te bouwen voor een bedrijvige samenkomstplek. Er zijn veel ondernemers in de buurt, die de wijkonderneming probeert samen te brengen. Er wordt al samengewerkt met de sociale wijkteams van WIJeindhoven en de Stichting Buurtbelangen Drents Dorp – de volgende stap is het verbinden met professionele partijen, woningcorporaties, thuiszorg en meer.

  “Een bedrijf, dat willen we niet”

  “De wijkonderneming is breder dan het pand”, vertelt Verhulst. Door de ligging van Drents Dorp ziet ze bijvoorbeeld mogelijkheden om op toeristisch gebied aanbod te ontwikkelen. Rondleidingen langs architectuur uit de Philips-tijd, fietstochten langs de Groene Corridor – plannen zijn er genoeg. Het risico is dat de wijkonderneming door de gemeente gezien gaat worden als commerciële partij, wat waarschijnlijk funest is voor de huurprijs van het buurthuis zelf. “Dat is het laveren wat we nu aan het doen zijn. Zodra we iets gaan doen wat geld zou kunnen opleveren, gaan er bij de gemeente allemaal bellen af. Dan worden we gezien als commercieel bedrijf, en dat willen we niet.”

  Wat ze wel willen is beginnen. Pop-up, in een pand met historie. Het is de eerstvolgende stap naar het verwezenlijken van een visie waarin de wijkonderneming bijdraagt aan de kracht van de wijk en zelfredzaamheid van zijn bewoners. “Het woont hier allemaal”, zegt Verhulst, refererend naar de grote demografische diversiteit in Drents Dorp. Hopelijk krijgen al die bewoners er een ontmoetingsplek bij die recht doet aan hun verschillen én overeenkomsten.

  Dit is een uitgebreide versie van het artikel in het blad Bewonersberichten 123.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >