Podcast: De usual suspects, voor de allerlaatste keer

 • Al tijden ergeren we ons bij het LSA. Over het algemeen ergeren we ons niet zo vaak en niet zo snel. Maar het woord ‘usual suspects’, dat ineens overal op gemeentehuizen en ook daarbuiten wordt gebruikt stoort ons heel erg. Waarom? Kijk eens naar de letterlijke vertaling: gebruikelijke verdachte. Bewoners die met hart en ziel betrokken zijn bij het reilen en zeilen in hun eigen wijk. Vaak al jarenlang, met een tomeloze inzet en vaak ook nog zeilend tegen de wind in. Actieve bewoners met eigen hebbelijkheden en onhebbelijkheden, net als ieder mens. Maar wel gedreven door een gemeenschappelijk belang. Bedoeld of niet: het dedain dat achter de term schuilgaat doet pijn. En gaat voorbij aan het feit dat het niet de schuld is van deze betrokken inwoner dat anderen vaak niet deelnemen aan moeizame participatieprocessen.

  Een twittergesprek over dit onderwerp leidde al snel tot de actie van Marije van den Berg om over dit onderwerp een podcast op te nemen binnen het programma ‘Democratie in uitvoering’. Renata Verloop, Christine Bleijenberg, Pascale Georgopoulou, Marije van den Berg en Thijs van Mierlo deelden hun beelden bij het thema ‘usual suspect’ met als uitkomst een gezamenlijk doel. We begraven de term ‘usual suspects’ en we gaan op zoek: hoe zorgen we ervoor dat we de term niet meer nodig hebben? Op weg naar meer diversiteit aan tafel, zonder negatief oordeel over de die-hards van de lokale democratie.

  Dit gesprek begon op twitter. En gaat daar ook weer verder, als je zin hebt, met @renataverloop, @thijsvm, @georgopouloup, @cbleijenberg en @marije.

  Luister hier de podcast.

  Lees hier een artikel dat Pascale Georgopoulou schreef naar aanleiding van het gesprek voor iBestuur

  Binnenkort verschijnt een artikel hierover bij Overheid in Contact.

   

   

 • Meer van onze leden

  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >
  Bewoners033

  Bewoners033

  Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...

  Lees meer >
  Indekerngezond

  Indekerngezond

  Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...

  Lees meer >