Plenaire gedeelte dag van de buurt

 • Kijk hieronder alle plenaire onderdelen van de dag van de buurt terug:

  Lucas de Man

  De Man is een Vlaamse kunstenaar die op speelse manier de publieke ruimte wil omtoveren tot een plek van verwondering en verbazing. De rode draad in zijn werk is het veranderen van de publieke ruimte als ‘anonieme consumptiemarktplaats’ tot een plek van verwondering, verbinding en ‘ont-moeting’. Deze ‘ont-moeting’ betreft een ‘moment van niet moeten’, een plek waar je kwetsbaar én krachtig kan zijn.

  Dave Ensberg-Kleijkers

  Waarom hebben we het eigenlijk over de buurt en organiseren we een Dag van de Buurt? Daar spreekt Dave Ensberg-Kleijkers over. Want het maakt uit in welke buurt je geboren bent en woont. Het maakt uit voor de kansen die je hebt en krijgt in het leven. Het raakt aan alle aspecten van het dagelijks leven, van je gezondheid en levensverwachting tot opleiding en inkomen. Kortom: tijd om te investeren in buurten en wijken.

  Dave Ensberg-Kleijjkers is bestuurskundige en directeur-bestuurder van Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton en de Nederlandse Unie van Speeltuinorganisaties. Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van de Martin Luther King Lezing en bestuurslid van de Maatschappelijke Alliantie. Eerder was hij bestuursvoorzitter van Stichting Biezonderwijs en voorzitter van Art. 1.

  Petra van Duijnhoven en Jos van der Lans

  De Dag van de Buurt is ook een nieuwe impuls om te werken aan veerkrachtige buurten en wijken. Bij vooruitkijken hoort dan ook terugblikken en dat doen we met cultuurpsycholoog Jos van der Lans en LSA Bestuurslid Petra van Duijnhoven voorzitter van wijkplatform Brukske. Wat maakte in eerdere wijkaanpakken het verschil, of wat zat juist in de weg? Wat heeft de afgelopen decennia in Brukske het verschil gemaakt, of wat zat juist in de weg? Waar kunnen we op voortbouwen en op welke vlakken hebben we juist nieuwe samenwerkingen en instrumenten nodig?

  Lancering Wijkwijzer met Andy van Clijnk

  Iedereen die werkt aan veilige en leefbare wijken kan nu terecht op het nieuwe online kennis- en leerplatform WijkWijzer. Het platform werd vandaag gelanceerd, tijdens de bijeenkomst ‘Dag van de Buurt’, door Andy Clijnk, programmamanager van het BZK-programma Leefbaarheid en Veiligheid. Clijnk: ‘WijkWijzer is onderdeel van ons interdepartementale verkenningsprogramma Gebiedsgerichte aanpak van Leefbaarheid en Veiligheid, en is tot stand gekomen in samenwerkingsverband van kenniscentra, het ministerie van BZK en de VNG’. kijk snel op www.wijkwijzer.nl 

  Waar moet een toekomstig Minister van Wijken echt mee aan de slag?

  Die vraag stellen we aan de deelnemers van de dag, maar ook aan tafelgasten zoals Burgemeester Ahmed Marcouch, Tweede Kamerlid Harry van der Molen, directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid Marco Pastors en stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost Tanja Jadnanansing.

  Hartenkreet voor de Buurt

  De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Als het aan ons ligt komt er in het volgende kabinet méér aandacht voor buurten en wijken. Geef het toekomstige kabinet een vliegende start met jouw hartenkreet voor leefbare, veilige en veerkrachtige buurten in heel Nederland. ga naar www.hartenkreetvoordebuurt.nl en vul jouw hartenkreet in!

 • Meer van onze leden

  Bewonersgroep Arnhems Hart

  Bewonersgroep Arnhems Hart

  "Samen sociaal, meedenken en actief de binnenstad verbeteren." Veel binnenstadbewoners van Arnhem willen graag ...

  Lees meer >
  Stichting R3NEW

  Stichting R3NEW

  "Wij dromen van een buurt of wijk waar kinderen spelen, en ouderen genieten. Een plek waar diversiteit mag ...

  Lees meer >
  Aan den Hofpad

  Aan den Hofpad

  - NAAST elkaar VOOR elkaar MET elkaar - Aan den Hofpad is  een organisatie die paramedische zorg biedt voor ...

  Lees meer >