Drie keer: ontmoetingsplaats gered voor de buurt!

 • Dit jaar organiseren we voor de vierde keer Pitchen voor impact: een pitchtraject voor bewonersgroepen met ondernemende ambities. In die vier jaar hebben LSA en KNHM tientallen bewonersinitiatieven sterker kunnen maken met gerichte kennis, geld en pitchkracht! Vandaag een terugblik op drie initiatieven die meededen met de pitch en allemaal een ontmoetingsplaats hebben gered voor de buurt.

  Actieve bewonersgroepen die op zoek zijn naar geld en kennis, zijn heel welkom om mee te doen met het traject Pitchen voor impact, waarin je in een paar maanden je wordt klaargestoomd om te pitchen voor LSA, KNHM en fondsen en kennispartners. Het traject bestaat uit begeleiding en een aantal workshops om te komen tot een beter ondernemingsplan en een strakkere pitch.  Alle deelnemers gaan gegarandeerd naar huis met een hoop feedback en netwerk. Het is een kans om je in de kijker te spelen van fondsen. En de winnaar maakt ook nog eens kans op 1000 euro of 50 uur gratis advies door een expert. Vandaag blikken we terug op eerdere deelnemers.

  Buurthuis terug!

  Vorig jaar won Buurthuis Dolphia 1.000 euro en 50 uur ondersteuning. Deze groep mensen pikten het niet dat het buurthuis in hun wijk is afgebroken. In volle overtuiging dat er een ontmoetingsplek nodig is en met sterke plannen om de leefbaarheid in de aandachtswijk te verbeteren, gingen zij aan het werk. Zij overtuigden de gemeente dat er een nieuw buurthuis moest komen. Om dit te financieren is er een totaal nieuwe hypotheekconstructie bedacht, Dolphia gaat de gemeente terugbetalen in vrijwilligersuren. En nu, een jaar later, gaat het buurthuis bijna open. Het openingsfeest is gepland in september! We zijn trots en blij dat wij hebben kunnen bijdragen aan het versterken van kennis en kracht van deze stoere groep!

  Kijk hieronder een item over het buurthuis van RTV oost

  Langelo bruist weer

  Het Drentse Dorp Langelo leek ook zijn belangrijkste ontmoetingsplaats te verliezen. Alle activiteiten vinden daar plaats in het café met pension, waarvan de eigenaren binnenkort met pensioen gingen. “Het kloppend hart van Langelo moet dus sluiten,’ vertelt initiatiefnemer van Huiskamer Langelo Erwin Reusken. Samen bedachten ze een plan om het café te laten bestaan en onderdak te geven aan het verenigingsleven in het dorp.

  Erwin vertelde destijds: “We doen mee aan het Pitchen voor impact 2016 om ons plan scherper te krijgen, de haalbaarheid van de commerciële activiteiten te onderzoeken en voor een investering. We zoeken een duurzame partner om te blijven bestaan.”

  Hun initiatief heeft tijdens de pitch de interesse gewekt van Stichting Doen, en zij hebben dan ook een deel van de financiering op zich genomen. Daarnaast zijn de initiatiefnemers allemaal een stuk ondernemender geworden na de pitch. En nu? Nu bruist het in Langelo. Doordeweeks biedt het café onderdak aan de verschillende dorpsverenigingen; voor de horecafunctie werd een enthousiaste pachter gezocht, die nieuwe activiteiten voor het dorp en omgeving zou opzetten. En nu zijn er live artiesten en bands, Hollandse avonden met piratenmuziek, maar ook een Kerstbingo en een Sinterklaasfeest: kortom geslaagd!

  Wijkpaleis 2.0 komt eraan

  Het Wijkpaleis uit Rotterdam was al een tijd actief toen ze zich vorig jaar bij ons meldden om mee te pitchen. Het gebouw waar ze in zaten was verkocht en het Wijkpaleis zou gaan uitwijken naar een ander pand in de wijk. Ze deden mee aan het pitchtraject om hulp te krijgen bij het maken van een begroting voor de verbouwing en de exploitatie van het nieuwe pand. Met uiteindelijk als doel een sterke financieringsaanvraag op papier te zetten. Daarnaast vonden ze de uitwisseling met andere wijkondernemingen / wijkinitiatieven inspirerend en productief!

  Het Wijkpaleis is een plek waar makers en ondernemers verbonden worden met bewoners. Bewoners kunnen hier ook als kleine ondernemer starten, vertelt Marieke Hillen.  In het Wijkpaleis werken makers en bewoners samen aan een wijkbedrijf. Persoonlijke groei, ontmoeting en het stimuleren van wijkeconomie zijn daarbij belangrijke speerpunten. De jury van Pitchen voor impact was erg onder de indruk van deze wijkonderneming en gaf 50 adviesuren aan het Wijkpaleis.

  En goed nieuws: het nieuwe Wijkpaleis komt er aan! Na veel gepalaver over kansen, kosten, regels en ruimte zijn ze er eindelijk uit: initiatiefnemers, gemeente en geldschieters. Het Wijkpaleis verhuist deze herfst naar het ruime schoolgebouw in de Claes de Vrieselaan.

  Het Wijkpaleis blijft de plek om het te maken. Een grote gemeenschappelijke ruimte van 500m2 op de begane grond biedt plaats aan bijeenkomsten en ontmoeting. 1000m2 is bestemd voor (startende) ondernemers die iets voor de wijk willen betekenen. De bovenste verdieping wordt verhuurd aan de Mariaschool. Op termijn kan het Wijkpaleis zichzelf bedruipen, zonder subsidie of externe financiering. Sterk!

  Sneller tot een ondernemingsplan

  Hoewel het (in gebruik) hebben van een pand heel belangrijk is voor een initiatief dat los wil staan van subsidies, is Pitchen voor impact niet alleen een traject voor mensen die een locatie willen hebben, houden of behouden. “We hebben dit pitchtraject opgezet om mensen te helpen sneller tot een ondernemingsplan te komen,” vertelt Marieke Boeije,  van het LSA. “Tientallen bewonersgroepen uit het hele land namen deel aan het traject. Hun plannen varieerden van het bouwen van een sporthal, tot het redden van industrieel erfgoed en het verkopen van stroopwafels. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze hun wijk willen verbeteren, dat bewoners aan het roer staan en dat ze niet uit zijn op persoonlijke winst.”

  We merken dat bewonersinitiatieven deze ondersteuning hard nodig hebben. Er wordt tegenwoordig veel verwacht van maatschappelijke initiatieven,  maar er is vaak geen buurthuis voor ze en amper budget. Wanneer er dan bevlogen mensen opstaan die initiatieven nemen om de buurt krachtiger en leuker te maken is het essentieel dat zij kennis en middelen krijgen. Daar helpt ons traject Pitchen voor impact bij.

  Doe mee

  In september kun je je opgeven voor het nieuwe traject Pitchen voor impact 2018. We nodigen je van harte uit om mee te doen. Kijk hier voor meer informatie. Heb je vragen, mail ons!

 • Meer van onze leden

  Stichting Onze DROOM

  Stichting Onze DROOM

  De ontmoetingsplek waar iedereen welkom is! Stichting Onze DROOM organiseert ontmoetingen en biedt dagbesteding en ...

  Lees meer >
  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >