Bewoners met grootse plannen: pioniers van WijkBV bekend!

 • Vier ondernemende bewonersinitiatieven groeien uit tot WijkBV. De pioniers zijn bekend: Wijkpaleis, de Lucas Community, Ecodorp Boekel en Wijkbedrijf Selwerd. Ze hebben ambitie en staan voor ingewikkelde uitdagingen in hun buurt. Ze willen bijvoorbeeld investeren in een groot pand, groeien vliegensvlug of bouwen aan duurzame ontmoetingsplekken. De pioniers!

  Wijkpaleis Rotterdam kan een pand van 2000m² kopen

  De eerste pionier komt uit Rotterdam. Het Wijkpaleis is de plek om het te maken, zowel letterlijk als figuurlijk. Makers krijgen weer een plek en er is veel ruimte voor buurtgenoten. Ze kunnen een atelier huren, bijvoorbeeld om textiel of hout te bewerken. Dat past bij de regio waar die maakindustrie een geworteld cultureel fenomeen is. Veel van de makers die bij het wijkpaleis tegen een sympathieke prijs een werkplek huren, willen hun werkzaamheden professioneler en ondernemender insteken.

  Door ontmoeten, leren, maken en ondernemen te faciliteren kan iedereen meedoen. Na een lange lobby en vele onderhandelingen is de verbouwing van het Wijkpaleis een feit. Het nieuwe Wijkpaleis heeft een oppervlakte van maar liefst 2000 (!) vierkante meter. Het pand wordt in eerste instantie voor drie jaar gehuurd maar wie weet lukt het om in de toekomst te kopen? Die optie ligt in elk geval op tafel en de koop staat centraal tijdens het WijkBV programma. Hoe krijg je het geld bij elkaar voor zo’n investering? Hoe voelen buren en wijkbewoners zich echt eigenaar van de plek, het gebouw en de organisatie?

  Ecodorp Boekel bouwt een eigen buurt. Letterlijk.

  Het Ecodorp Boekel zetten een heel eigen buurt in elkaar. Letterlijk. Met 36 (mantelzorg)woningen, een eigen energie- en voedselvoorziening en een educatie, ondernemers en buurtcentrum zijn eigenaarschap en zeggenschap hier al heel vanzelfsprekend.

  Deze ondernemende bewonersgroep is al een heel eind op weg, maar zoeken naar een manier om ontmoeting tussen alle mensen die in het ecodorp wonen goed te organiseren. Hoe geef je naast alle individuele (woon)ruimtes vorm aan een gemeenschappelijke ruimte waar mensen graag komen? En hoe zorg je voor een duurzame financiering van zo’n ontmoetingsplek?

  Meer info: wat is een WijkBV eigenlijk? 

  Het Groningse Wijkbedrijf Selwerd maakt een gigantische groei door

  Wijkbedrijf Selwerd zit in de lift. Ze startten in een oud schoolgebouw met ruimte en ondersteuning voor ondernemerschap in een klaslokaal. Buurtgenoten kunnen op allerlei manieren bijdragen: door te leren, door te werken, door samen te komen. Bewoners van de buurt kunnen bijvoorbeeld begeleid aan de slag met allerlei klussen in de wijk zoals zwerfafval opruimen en groenonderhoud. Het lukt goed om in te springen op ad hoc kansen dankzij flexibiliteit en daadkracht. Voor ideeën – groot of klein – is alle ruimte.

  Het wijkbedrijf draait goed en groeit snel. In een jaar tijd zagen de ondernemende bewoners een toename van mensen en omzet. De omzet verdubbelde binnen een jaar tot €900.000. Zo’n ontwikkeling betekent ook dat bij de organisatie meer verplichtingen komen kijken. Contracten en accountantsverklaringen zijn daar voorbeelden van. Ondertussen wil je ook zorgen dat je het contact onderling persoonlijk houdt. Hoe richt je een organisatie in die snel groeit, zonder een institutie te worden?

  Democratische vernieuwing bij de Amsterdamse Lucas Community

  Het ambitieuze akkoord van het Amsterdamse college ziet de Lucas Community als een buitenkans. Osdorp Nieuw-West is in hun ogen de ideale locatie te experimenteren en democratische vernieuwing een gezicht te geven. Met het Right to challenge (uitdaagrecht) doen deze actieve bewoners op dit moment al ervaring op. Ze onderzoeken nu met buurtbewoners hoe ze rattenbestrijding in de Wildemanbuurt over kunnen nemen van de gemeente.

  De Lucas Community en haar ‘BewOndernemers’ zetten ondernemerschap in om eigenaarschap en de zeggenschap over eigen buurt te krijgen. Ze opereren al een aantal jaren vanuit de oude Lucasschool maar hebben een nieuwe werkplek op het oog. De Lucas Community zet dan ook een stap richting de WijkBV door vastgoed te verwerven, contracten over te nemen van de gemeente en meer zeggenschap over publieke  middelen  te creëren. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een buurtbegroting.

  Leer mee & steek net als de pioniers kennis op over ondernemen

  We organiseren op vrijdag 1 november 2019 een bijeenkomst over WijkBV en ondernemende bewonersinitiatieven. Je bent uitgenodigd! 

  Je kunt er op rekenen dat we alle kennis en praktische handvatten  in de toekomst met je delen. We vragen ook iedereen in ons netwerk – ja, we kijken ook naar jou! – om mee te denken over oplossingen voor de obstakels die we tegenkomen. 

   

  Past jouw bewonersinitiatief eigenlijk ook bij de WijkBV?

  Leuk! Laat het ons weten. We komen namelijk nog steeds graag in contact met andere initiatieven. We denken zelf aan initiatieven die bezig zijn met vernieuwende woonprojecten, grote contracten willen overnemen of aanzienlijke zorgtaken (evt. met WMO-gelden) willen of gaan uitvoeren. Herken je jullie hierin? Schroom dan niet en mail even wat jullie van plan zijn! Buiten de vier pioniers die nu zijn gestart, hebben we ruimte voor de begeleiding van één of twee andere pioniers.

  Mail naar Kristel Jeuring via kristel@lsabewoners.nl

  Duurzame wijkonderneming

  Stichting DOEN werkt samen met LSA aan de WijkBV. Bewonersinitiatieven maken hun wijk mooier en beter op een ondernemende en onafhankelijke manier. Daarnaast versterkt de WijkBV de bewoners ook economisch doordat een wijkeconomie gecreëerd wordt waarbij economische opbrengsten weer terugvloeien naar de bewoners en initiatieven in de wijk. Dit alles laat zien dat een duurzame wijkonderneming voor en door bewoners mogelijk is en vormt een inspiratiebron voor andere bewonersinitiatieven. 


  Leuk, zulke artikelen wil ik vaker lezen

  Lees je onze nieuwsbrief al? Je weet dankzij de nieuwsbrief wat bewonersinitiatieven voor elkaar krijgen en je mist geen belangrijke ontwikkelingen. Handig: je krijgt ook bericht als we bijeenkomsten of congressen organiseren. We versturen de nieuwsbrief één keer per maand. Klik hier zodat we de nieuwsbrief ook naar jou kunnen sturen.

  Bekijk alle evenementen & trainingen van LSA

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >