Participatiemaatschappij en Manifest

 • Koning Willem-Alexander sprak vandaag zijn troonrede uit als staatshoofd.  Hij zei dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Het LSA vindt dat er wel meer moet gebeuren dan alleen een oproep aan burgers om verantwoordelijkheid te nemen.

  Actieve bewoners nemen die verantwoordelijke rol al jaren op zich door vrijwillig te werken aan de leefbaarheid in de wijk. Er wordt ook al jaren steeds meer van ons gevraagd. Eind 2011 hebben we gezamenlijk een antwoord gegeven op de vraag of wij als actieve bewoners meer en meer verantwoordelijkheid willen dragen voor onze leefomgeving. We schreven met vele honderden bewoners aan het Manifest van de Actieve Wijkbewoners. In dit Manifest beschrijven bewoners uit aandachtswijken onder welke voorwaarden zij de sleutelrol in de wijkaanpak op zich willen nemen.

  Het manifest is intussen vele malen door bewoners aan gemeenten aangeboden. En het is nog heel actueel. Overheden kunnen minder, instellingen krijgen minder, burgers moeten meer. Actieve wijkbewoners schrikken daar niet van. Zij zetten zich al jaren met man en macht in voor hun leefomgeving, waarbij zij niet zelden overheden en organisaties op hun weg vinden. Als daar een einde aan komt, zou dat alleen maar winst zijn. Maar dan moet er wel meer veranderen dat alleen een oproep aan burgers om verantwoordelijkheid te nemen. Dit Manifest van Actieve Wijkbewoners wil daarvoor als gids dienen.

  Verder lezen:

  Hier is het volledige Manifest van de actieve wijkbewoners te vinden.

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >