BewonersBedrijven organiseren ouderenzorg in de buurt

 • Ondernemende bewoners in Hengelo stellen ouderen in staat langer thuis te blijven wonen in de door hen zo geliefde wijk. Én ze binden de strijd aan met eenzaamheid. “Hier zorgen wij voor elkaar!”

  Ouderenzorg

  BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid biedt buurtbewoners abonnementen aan voor vervoer en tuinonderhoud. Bestuurslid Andre Schutten vertelt: “De Nijverheid is een sterk vergrijsde wijk waar mensen graag blijven wonen. Dankzij het aanbod van ritjes naar de kapper, ziekenhuis of supermarkt en door het uitbesteden van hun tuinonderhoud kunnen mensen langer fijn thuis wonen. En weet je wat een mooi bijkomstig voordeel is? De vrijwilligers die de diensten leveren hebben ook tijd voor een bakkie en praatje. Zo voorkom je een hoop eenzaamheid.”

  Jongeren en ouderen verbinden

  Veel wijkbewoners hebben een laag besteedbaar inkomen. Daarom probeert het BewonersBedrijf andere geldstromen aan te boren. Zo voeren ze een opdracht uit voor een wooncorporatie die sloopwoningen verhuurt aan jongeren. Die kunnen daar wonen in ruil voor betrokkenheid bij een sociale activiteit in de wijk. Een heel aantal van deze jongeren draait mee in het tuinonderhoud van Noaberwijk Nijverheid. Zo ontstaat ook meer interactie tussen jongeren en de ouderen. BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid vervult daarmee een belangrijke rol in de wijk.

  “Veel van de impact die BewonersBedrijven creëren is niet in cijfers uit te drukken.”

  Hoewel de financiële positie van dit BewonersBedrijf nog niet zo solide is, is de maatschappelijke impact heel groot. Ze komen veel achter de voordeur en pikken snel signalen op. Zo zijn ze ook van onschatbare waarde voor de welzijnsorganisatie, en kunnen ze bewoners vaak naar instanties doorverwijzen. Andre beaamt dat: “Veel van de impact die BewonersBedrijven creëren is niet in cijfers uit te drukken.”

  omslag publicatie onderzoek BewonersBedrijven 2019LSA ziet dat BewonersBedrijven groeien en professioneler worden. Na jaren van pionieren is het tijd om het reilen en zeilen van deze ondernemende bewonersinitiatieven in kaart te brengen. We deden onderzoek bij zo’n twintig BewonersBedrijven. Daardoor kunnen we nu met jullie delen welke financiële resultaten BewonersBedrijven boeken, welke inkomstenstromen ze creëren en hoe dat zich vertaalt in werkgelegenheid, bereik en impact op de wijkeconomie en buurtbewoners. Klik op hier of de afbeelding om de publicatie te downloaden (een .pdf-bestand).

  Lees ook: De belangrijkste trends bij Nederlandse BewonersBedrijven.

  Wil je meer weten over wat buurtbewoners doen tegen eenzaamheid? Lees verder op www.lsabewoners.nl/zorg of lees de verhalen van deelnemers aan ons programma tegen eenzaamheid: Betrokken Buurten |

 • Meer van onze leden

  Huiskamer van Wezep

  Huiskamer van Wezep

  De Huiskamer is een inloophuis. Opgericht door de burger voor de burger. Er ...

  Lees meer >
  Bewoners033

  Bewoners033

  Bewoners033 is een onafhankelijke netwerk organisatie gerund door vrijwilligers. Bewoners033 ondersteunt alle ...

  Lees meer >
  Indekerngezond

  Indekerngezond

  Indekerngezond heeft als ambitie om van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern een zesde Blue Zone gebied te ...

  Lees meer >