Organiseer een wijksafari en breng de hete plekken in jouw buurt in kaart.

 • Bewoners weten het beste welke plekken in de wijk echt heet en onaangenaam zijn in de zomer. We zijn daarom op zoek naar bewonersgroepen die samen met ons een Wijksafari Hitte willen organiseren.

  Hitte door klimaatverandering

  Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hitte. Dit is in Nederland één van de gevaarlijkste gevolgen van klimaatverandering. Vooral oudere, alleenstaande mensen zijn kwetsbaar voor hittestress. Dit kan uitdroging veroorzaken, soms met ernstige gevolgen. Mensen zijn extra kwetsbaar als hun woning te warm wordt en de wijk geen plekken heeft waar je verkoeling kunt vinden.

  Op safari

  De Wijksafari Hitte helpt in kaart brengen waar in de wijk hitte tot problemen kan leiden. Samen met de gemeente, woningcorporaties en zorgaanbieders gaan we daar oplossingen voor bedenken.  Tijdens een safari delen bewoners hun ervaringen met hitte aan de hand van foto’s en verhalen uit de wijk. We kijken daarbij naar hete plekken buiten, hitte in de woning en zorg voor kwetsbare buurtgenoten. Eerdere wijksafari’s hebben tot mooie resultaten geleid. Zo zijn er afspraken gemaakt met een woningcorporatie over de hitteaanpak in hun woningen. In een andere wijk werden de ideeën van de wijksafari meegenomen in de uitvoering van de gemeentelijke wijkgroenagenda. Samen met Het klimaatverbond, Buurtkracht en weervrouw Margot Ribberink zijn we op zoek naar wijken die een Wijksafari willen organiseren. Ben jij of ken jij zo’n groep? Dan horen we graag van je.

  Hoe ziet een Wijksafari Hitte eruit?

  De Wijksafari Hitte bestaat uit één of twee bijeenkomsten (fysiek of digitaal) waarin we met bewoners en professionals (zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties, groeninitiatieven, de gemeente) bij elkaar komen. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Op safari! Ter voorbereiding op de bijeenkomst sturen bewoners foto’s en verhalen in van te hete plekken of te warme woningen in hun wijk, of de zorg voor buurtgenoten tijdens hitte.

  2. De bijeenkomst:

  • Welkom: De bijeenkomst start met een kennismakingsrondje. Ook lichten we het doel van de bijeenkomst toe.
  • Fotopresentatie: Samen bespreken we de ingestuurde foto’s. Zo ontstaat er een beeld van het hitteprobleem in de wijk.
  • Oplossingen: In kleine groepjes denken we na over mogelijke oplossingen.
  • Afsluiting: We delen de oplossingen met elkaar, en maken afspraken over het vervolg
  • Verslag: Alle deelnemers ontvangen een verslag, met daarin de foto’s die gedeeld zijn tijdens de bijeenkomst en de voorgestelde oplossingen.

  3. Vervolgbijeenkomst (optioneel): In een vervolgbijeenkomst zetten we gezamenlijk de ideeën uit de wijksafari om in een plan van aanpak. Eventueel kunnen we ook ondersteunen in de uitvoering daarvan.

  Geïnteresseerd?

  Voor meer informatie over de safari en het organiseren ervan kan je een mailtje sturen naar Melanie.Miltenburg@klimaatverbond.nl

  Nieuwsbrief

  Wil je op de lijst voor onze nieuwsbrief over energietransitie, duurzaamheid en klimaat?  Meld je dan aan!

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >