Op zoek naar de WijkBV

 • Wat als bewoners echt kunnen beslissen waar geld in de wijk aan wordt uitgegeven? Niet omdat ze mogen meedenken, maar omdat ze aandeelhouder zijn van een WijkBV.

  LSAbewoners, Labyrinth Onderzoek en Geldstromen door de wijk zijn van 23 tot 26 oktober met een groep bewoners, ambtenaren en corporatiemensen uit onder meer Utrecht, Almere, Eindhoven, Rotterdam en Hengelo naar Schotland op zoek naar de WijkBV. De deelnemers zijn niet alleen ontvangers, het zijn allen pioniers die mee willen ontwikkelen én lokaal aan de slag willen gaan met de geleerde lessen.

  Op deze leerreis werken we met elkaar aan het nieuwe concept: de WijkBV. We bespreken en bekijken hoe lokale gemeenschappen in Schotland samen de wijkgemeenschap vormen en hoe overheden hier beleid op ontwikkelen.

  Nieuwe vormen van samenwerking

  Als we spreken over de WijkBV, zien we een wijk voor ons als ecosysteem, waarbinnen gewerkt wordt aan de kwaliteit van de buurt. Waar bewoners zoveel mogelijk met elkaar bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe de dienstverlening hierop wordt ingericht. Waar BewonersBedrijven, wijkondernemingen en/of gebiedscoöperaties echt een economische factor zijn. Hier vormen bewoners en hun samenwerkingsverbanden een aanvulling op de representatieve democratie. Zij werken aan nieuwe vormen van (publiek-private) samenwerking. In deze wijk is eigenaarschap van diensten, gebouwen en publieke middelen, waar gewenst en mogelijk, in handen van bewonerscollectieven. In de WijkBV is ondernemerschap voor bewonersinitiatieven vanzelfsprekend mogelijk. In deze wijk blijven veel geldstromen binnen de wijk.

  Eigendom van bewoners

  Hoe kunnen we tot zo’n wijk komen? Welke stappen zijn er nodig? Waar zitten de valkuilen? Dat onderzoeken we in Schotland met elkaar door veel te praten en te denken en door interessante plekken en organisaties te bezoeken. We gaan onder meer naar de Connect Development Trust, een zeer interessante social enterprise in Glasgow.  Naar Inverclyde Development Trust, dat is een community organisatie met de duidelijke slogan: “create jobs, remove barriers and provide services”. En we gaan naar Gigha, het eiland dat letterlijk eigendom is van bewoners.

  Wij willen samen leren, bespreken en ontdekken hoe de volgende stappen richting een WijkBV er in Nederland uit kunnen zien.

  Bijeenkomst 1 december

  Alles wat we leren, zullen we presenteren op 1 december, op onze bijeenkomst in het Krachtstation in Utrecht. Je bent daar van harte welkom.

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  BewonersBedrijf Heechterp-Schieringen

  In Leeuwarden ligt het eerste BewonersBedrijf van Nederland: BewonersBedrijf Heechterp Schieringen. Op 30 november ...

  Lees meer >