Wijkopbouworgaan Oost

 • Het Wijkopbouworgaan Oost is er voor en door de bewoners van Amsterdam Oost. Het doel is dienstverlening aan bewoners en bewonersgroepen en het stimuleren van bewoners om zich in te zetten voor een goede leefsituatie in de wijk. Het Wijkopbouworgaan is een organisatie van vrijwilligers en wordt in beperkte mate ondersteund door een beroepskracht vanuit een grote welzijnsstichting.

  Zij richten zich onder andere op:

  • Het helpen op gang brengen en houden van bewonersinitiatieven. Dit kunnen initiatieven van verschillende aard zijn, zolang het maar gaat over de verbetering van de buurt. Dus het hoeft niet alleen te gaan over de fysieke omgeving (schoon, heel en veilig) maar het kan ook over de leefbaarheid en sociale of culturele aangelegenheden in de buurt gaan (bijvoorbeeld het bevorderen van contacten tussen bewoners). Een bewonersinitiatief kan een werkgroep, projectgroep of actiegroep zijn, die zijn aandacht richt op een specifiek aspect. Ze staan open voor alle bewonersinitiatieven en kunnen die op een flexibele manier tegemoet treden. Het Wijkopbouworgaan laat ruimte voor eigen initiatief van vrijwilligers én beroepskrachten.
  • Het ondersteunen of op zich nemen van de financiële, administratieve en juridische organisatie van bewonersgroepen.
  • Het bevorderen van bewonersinvloed op het beleid in de wijk. Het Wijkopbouworgaan helpt bewoners de weg te vinden om die invloed te kunnen uitoefenen.

  Alle in het wijkcentrum aanwezige faciliteiten (vergaderruimte, computers, kopieerapparatuur, dossiers, archief en financiële middelen) en de inzet van administratieve ondersteuning en opbouwwerk staan ter beschikking van initiatieven van bewoners.

  “Het doel is en blijft een betere buurt, en door samenwerking kunnen we dat bereiken!”

  Het Wijkopbouworgaan heeft ervaring met het ondersteunen van bewoners en bewonersgroepen en met aandacht vragen bij de politiek of het stadsdeelbestuur voor kwesties waar bewoners belang bij hebben. Zij werken sinds jaar en dag met vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de zaak.

  Ook hebben ze ervaring in het organiseren van themavergaderingen in de buurten en debatten tussen bewoners en politici. Die ervaring willen zij  graag inzetten in samenwerking met actieve bewonersgroepen voor heel Oost.

   

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >