De Laakse Lente

 • ‘’Wie doet dat nou zijn huiskamer openstellen voor eenzame ouderen? Ik zou het niet doen,’’ verzucht de 96 -jarige Riet Ruitenburg. Maar zij, en ze doelt daarmee op Leo en Netty Olffers, doen het gerust wel.‘’
  Het Haagse echtpaar Olffers schuift vier dagen in de week het meubilair aan de kant en tovert hun huiskamer om tot een ontmoetingsplek voor ouderen. Die komen daar voor een kopje koffie of een praatje.

  Al 5 jaar staan Leo en Netty klaar voor hun oudere buurtgenoten. Zij dragen met hun raad en daad, gezelschap en gezelligheid bij aan het bestaan van velen. De opstelling van de huiskamer voor de buurt is een gouden greep en een kans voor de bezoekers om voor elkaar weer van betekenis te zijn. Het hoofdmotto van de Laakse Lente is het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. De helft van het aantal ouderen in de stad is eenzaam. Een derde is kwetsbaar door ziekte of problemen. 

  “Het motto Samen zijn wij Sterk heeft gewerkt, laat dat duidelijk zijn!”

  Dagelijks is er een huiskamerspreekuur waar iedere oudere welkom is. Maandelijks is een grote activiteit bloemschikken of een creativiteit die de Laakse Lente organiseert in het buurthuis.  Wanneer veel kinderen en kleinkinderen met vakantie zijn, zoals de zomerperiode, waardoor sommige ouderen eenzaam achterblijven, organiseren Leo en Netty allerlei activiteiten voor ouderen. Ook geeft Laakse Lente vijf keer per jaar een belangrijk infoblad uit en zijn voor ouderen die in nood zitten tot 22.00 uur in de avond bereikbaar. 

  Leo: “Intussen is onze huiskamer op de meeste dagen gevuld met een groep mensen. Er is inmiddels een club van 80 ouderen. We krijgen vaak leuke dingen op ons bordje, maar ook veel zware zaken te verwerken. Daaraan kun je zien wat een belangrijke rol wij spelen voor ouderen. We werken uitstekend samen met zorginstelling Florence, zodat wij van de ene minuut op de andere hulp in kunnen schakelen. Maar het allerbelangrijkste blijft dat wij een plek hebben waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten, en dat wij bijeenkomsten kunnen organiseren waar ouderen helemaal blij van worden. ”

   

  Bekijk ook een prachtig filmpje van Laakse Lente op Omroep West

 • Meer van onze leden

  Spark

  Spark

  Spark Den Haag is een sportief samenlevingspark en wereldbuurthuis voor alle generaties in de wijk ...

  Lees meer >
  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag

  Nieuwland aan de slag in Schiedam zet zich in het verbinden maar vooral samenwerken met alle partijen in de wijk, ...

  Lees meer >
  Bewonersplatform Nijmegen Centrum

  Bewonersplatform Nijmegen Centrum

  Het Bewonersplatform Nijmegen Centrum is in 2012 opgericht en denkt mee over wonen in een levendige maar leefbare ...

  Lees meer >