Bewonersvereniging De Groene Marke

 • “Vernieuwend Wonen Zutphen De Groene Marke” is een coöperatieve bewonersvereniging, opgericht in mei 1991 door een kleine groep enthousiaste mensen die hun ideaal: samen wonen en werken op een mens- en milieuvriendelijke wijze, wilden realiseren.

  Belangrijke uitgangspunten van de vereniging zijn:

  • gezamenlijke deelname van de leden aan het woon-werkproject vanaf de ontwerpfase tot en met bouw- en beheersfase, en daarmee invloed op en verantwoordelijkheid voor de directe leefomgeving
  • hantering van zo streng mogelijke milieueisen, om gezond te kunnen wonen en werken;
  • toegang tot het woon- en werkproject voor bewoners met diverse inkomens, leeftijden en samenlevingsvormen door de bouw te realiseren van zowel huurwoningen als woningen in diverse koopsectoren
  • vermenging van de functies wonen, werken en gemeenschappelijke activiteiten tot een organisch, levend geheel.

  Duurzaamheid is een kernbegrip en de basis voor het hier wonen en werken. Er is een sterk ontwikkeld milieubewustzijn bij de bewoners, dat zoveel mogelijk in de praktijk wordt nageleefd en overgedragen aan de kinderen. Dat uit zich in de bouw van de huizen, die nagenoeg volledig uit milieuvriendelijke bouwmaterialen bestaan, maar ook in de omgeving.

  Middentuin

  Een voorbeeld is ook ook de middentuin, waarvan aanleg en onderhoud door de bewoners zelf wordt gedaan. Daar zijn de buffers, heemtuin, bloementunnel, bloemenmuren en begroeide heuvel met waterwerk, afgewisseld met zitjes, schelpenpaden, speelplekken en solitaire bomen. De woningen zijn gebouwd in een “woonlint” rond deze middentuin van circa 4000 m², waardoor het geheel een enigszins besloten karakter heeft.

  Middenhuis

  Een heel bijzonder initiatief binnen de Groene Marke is het Middenhuis. In 1995 hebben de bewoners (de huiseigenaren en de woningstichting voor de huurders) in mandeligheid 1000 vierkante meter grond gekocht in het middengebied om daarop het Middenhuis te kunnen bouwen. Het Middenhuis is een ontmoetingsplek voor de direct omwonenden en biedt mogelijkheden voor werk en ontspanning. Het Middenhuis is in 2003, na een intensieve voorbereidingsperiode, inclusief zelfwerkzaamheid bij de bouw, in gebruik genomen. Het Middenhuis heeft werkruimten die gebruikt worden als kantoor, atelier, therapie-, cursus-, stilte-, vergader- en muziekruimte.

 • Meer van onze leden

  Stichting Beste Buren

  Stichting Beste Buren

  4 buurtbewoners/ondernemers uit de Baarsjes en Bos & Lommer  in Amsterdam accepteerden niet zomaar  dat op ...

  Lees meer >
  Het Vogelnest

  Het Vogelnest

  Broedplaats Het Vogelnest in Dordrecht biedt een plek waar buren samen dromen kunnen realiseren. Een ...

  Lees meer >
  PostaanZee

  PostaanZee

  Ontmoetingscentrum PostaanZee is een initiatief ontstaan vanuit verbondenheid met de Egmondse gemeenschap. ...

  Lees meer >