Ondernemend uit de armoede

 • Tip Top Mariaberg, een van onze leden uit Maastricht, organiseerde vorige week de expositie ‘Peer-M uit de Armoede.’ Dit is een tentoonstelling met foto’s, filmpjes en verhalen  van negen sociale coöperaties uit het hele land. In zo’n coöperatie starten mensen die afhankelijk zijn van een uitkering samen een bedrijf. De bedoeling is dat ze uiteindelijk zelf hun inkomsten gaan verdienen en daardoor niet meer afhankelijk zijn van de bijstand. Naast een expositie worden er ook workshops gegeven. Het LSA was uitgenodigd om iets over haar ervaringen met BewonersBedrijven en het creëren van werk in de wijk te vertellen.

  “Mijn wijk Mariaberg werkt weer”

  Het woord is eerst aan de ervaringsdeskundigen, bewoners die zelf een sociale coöperatie hebben opgericht of hier druk mee bezig zijn. Jack van Gelooven is vrijwillig buurtnetwerker in de wijk Mariaberg. Hij heeft een plan bedacht om zelf uit de bijstand te komen en daarbij andere buurtbewoners de mogelijkheid te bieden om hierin mee te gaan.  Het draait allemaal om De Blauwe Loper. Dit is een groot project wat de gemeente uitvoert in de buurt. De plannen van Jack komen erop neer dat veel van de werkzaamheden rondom dat project, zoals bijvoorbeeld de communicatie met bewoners, best door buurtbewoners zelf gedaan kunnen worden. Een sociale coöperatie zou hiervoor een goed model  kunnen zijn. Zo wordt lokaal ondernemerschap gestimuleerd en blijft het geld in de wijk. Jack noemt het project ‘Mijn Wijk Werkt Weer.’

  Andere organisaties in de wijk zijn enthousiast over zijn plan. En de gemeente werkt ook graag mee en dient een verzoek in bij de provincie voor financiële ondersteuning. Het geld komt er, maar ‘Mijn Wijk Werkt Weer’ is nog niet van start gegaan. Hoe komt dat? Jack legt het uit. “Nadat ik met diverse partijen had gesproken en mijn idee in concept overal goed werd ontvangen, ben ik aan de slag  gegaan om het op papier te zetten. Ik heb regelmatig overleg met ambtenaren en vertelde over mijn voortgang. Nu begint  het ´passen en meten´. Een ambtenaar van de gemeente bood zich aan om te helpen. Dat is fijn, want als je weet hoe de systeemwereld in elkaar zit is het gemakkelijker om daarbij aan te sluiten en akkoord te krijgen op de plannen en bijhorende financiering. Maar ondanks de goede bedoelingen van alle betrokkenen lukt het vooralsnog niet. Het oorspronkelijke plan is zover uitgekleed en van zoveel commentaar voorzien dat ik als mij er als initiatiefnemer niet meer in kan herkennen. Het is het een ervaring die onzeker maakt en negatieve energie veroorzaakt.”

  Scharrelondernemers

  In Breda is het wel gelukt om een sociale coöperatie op te zetten. Erna Smeekens vertelt hoe zij zelf in de bijstand terecht kwam en toen zag hoeveel dit met mensen doet. Vanuit deze ervaring besloot ze te starten met sociale coöperatie De Vrije Uitloop. Dit is een coöperatie voor scharrelondernemers. Dat zijn mensen met een bijstandsuitkering die toestemming hebben van de gemeente om een deel van hun uitkering zelf te verdienen. Door samen te ondernemen in een coöperatie krijgen de deelnemers weer meer zelfvertrouwen.

  Dat dat werkt bewijst het verhaal van Trudy. Zij woont in Mariaberg en vertelt over het belang van het hebben van betekenisvol werk. “ Ik heb de weg afgelegd van een vaste baan als leidinggevende naar een eigen bedrijf en nadat dat stopte via een uitkering met vrijwilligerswerk terug naar een baan. Ik werk inmiddels weer in loondienst en heb een eigen bedrijf ernaast. Mijn netwerk heeft ervoor gezorgd dat ik ben waar ik nu ben. Zonder netwerk blijf je in de situatie waarin je zit.”

  Peer-M Peer-M

  Werken aan werk in de wijk

  Veel van de leden van het LSA werken aan buurten waarin iedereen kan meedoen. Want mensen die werkloos zijn voelen zich vaak aan de kant staan. Veel bewonersinitiatieven en BewonersBedrijven houden zich daarom bezig met het creëren van werk in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan BewonersBedrijven Zaanstad of De Blauwe Paraplu.

  Tijdens een eerdere bijeenkomst kwamen we gezamenlijk met deze initiatieven tot 10 tips voor bewonersinitiatieven die mensen aan betekenisvol werk helpen in de wijk. En in ons recente rapport Nieuwe Perspectieven op de Haagse Wijkonderneming doen we een aantal aanbevelingen aan gemeenten die BewonersBedrijven willen ondersteunen. Want zij leveren steeds vaker een bijdrage aan het creëren van werkgelegenheid en het toeleiden naar een betaalde baan, ondernemerschap of werken aan zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd creëren ze enorme impact voor de wijk.

  Peer-M

 • Meer van onze leden

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster Stroobos

  Dorpscoöperatie Gerkesklooster-Stroobos heeft een generatiehuis opgericht in het voormalige schoolgebouw van het ...

  Lees meer >
  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Stichting De Meevaart

  Stichting De Meevaart

  In De Meevaart staan meedoen, elkaar ontmoeten, leren, jezelf verder ontwikkelen en het in de praktijk brengen van ...

  Lees meer >