Zonder overheid: ‘Op eigen houtje’

 • Op 6 juni opent BewonersBedrijf ‘Op eigen houtje’ in Emmen. Deze onderneming van en voor bewoners gaat de wijk socialer, leuker, groener en sterker maken en dat allemaal zonder overheidssubsidies en dus zonder overheidsagenda’s. Het is een van de BewonersBedrijven die het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners helpt op te zetten.

  Het BewonersBedrijf ‘Op eigen houtje’ opent zijn deuren op 6 juni in de Emmense aandachtswijk Emmerhout. Deze plek zal de hele wijk veranderen!

  Drie jaar geleden werd het oude winkelcentrum in Emmerhout gesloopt, daarbij verdween ook het buurtcentrum en er kwam niks voor terug. Bewoners besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar in actie te komen. Ze wilden niet alleen een nieuwe ontmoetingsplek, er moest veel meer aangepakt worden in deze buurt: zoals slechte voeding, weinig kennis over duurzaamheid en gebrek aan bedrijfsruimte voor zzp’ers. De bewoners wachtten niet op de overheid, ze pakten het zelf aan!

  School gekocht voor 1 euro

  Ze maakten een strak ondernemingsplan. Ze kregen startkapitaal van het LSA en van de gemeente Emmen mochten ze een voormalige basisschool kopen voor het symbolische bedrag van 1 euro. De ondernemende bewoners richtten een stichting op. Ze vonden organisaties en veel (startende) ondernemers die ruimtes willen huren. Ze lieten een professionele keuken bouwen waar ze maaltijden gaan verzorgen, onder meer voor eenzame oudere eters van de twee zorgflats in de buurt. Daarnaast zijn alle plannen rond voor de onnoemelijk veel activiteiten die in het gebouw gaan plaatsvinden. Van cursussen tot filmhuisvertoningen, van een grote moestuin voor de buurt tot voorlichting over het gebruik van duurzame energie.

  Losser van de overheid

  ‘Op eigen houtje’ is een onderneming van wijkbewoners die de buurt verder helpt te ontwikkelen. Het gaat zoveel mogelijk zijn eigen geld verdienen en komt daarmee losser te staan van overheidssubsidies en dus ook van overheidsagenda’s.

  bij notariskantoorHet LSA helpt meerdere BewonersBedrijven op te richten, ondernemingen die tot doel hebben hun buurt economisch, fysiek en sociaal te helpen ontwikkelen. Ondernemingen met een verdienmodel, maar zonder persoonlijk winstbejag. Al het geld dat verdiend wordt, vloeit terug in de wijk. LSA heeft voor dit project geld van de Nationale Postcodeloterij gekregen waarmee het de BewonersBedrijven een startkapitaal kan geven. Ook Aedes Fonds Werken aan Wonen heeft een bijdrage geleverd. Het LSA heeft van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een subsidie ontvangen om dit innovatieve experiment op te zetten.

  Opening

  Op vrijdag 6 juni a.s. om 14.30 uur verricht wethouder Ton Sleeking de officiële opening van het eerste Drentse BewonersBedrijf. De mensen en de organisaties in het BewonersBedrijf presenteren zich dan. Locatie: de voormalige basisschool De Tondel, Lemzijde 87-88 in Emmen. Meer info is te vinden op de site van ‘Op eigen houtje.

  Verder lezen:

  Het persbericht inclusief bijlages: www.perssupport.nl/apssite/permalink/83828

  Meer over BewonersBedrijven: www.bewonersbedrijven.nl

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >