Zo ver zijn we met de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven

 • We zijn ruim een jaar onderweg met het project Social Finance for Community Based Social Enterprises, waarin LSA bewoners, Social Enterprise NL en projectpartners Stichting DOEN en KNHM foundation samen werken aan de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Tijd voor een korte terugblik en een blik op de toekomst!

  Publicatie onderzoeksrapport Kapitaal voor de Buurt

  Meer dan 100 bewonersbedrijven namen deel aan onze survey om de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven in kaart te brengen. Mede dankzij deze hoge respons hebben we een onderzoek uitgebracht dat nog niet eerder op deze schaal in de sector is uitgevoerd. Naast de vragenlijst gebruikten we de informatie die we kregen uit de diepte-interviews met 14 experts. Samen  vormen ze de kern van het eindrapport: Kapitaal voor de Buurt. Het rapport is feestelijk gepubliceerd tijdens het Social Enterprise Overheidscongres. De belangrijkste conclusies vind je terug in deze blog.

  Design Sprints leidden tot 2 prototypes

  Afgelopen zomer hebben we een design sprint gehad met bijdragen van meer dan 20 experts. Zij brachten ieder een eigen expertise in met een eigen kijk op de financiering van bewonersbedrijven. Facilitator Bart Lacroix leidde de deelnemers in 5 intensieve dagen door alle fasen van de sprint, met 2 prototypes voor nieuwe financieringsinstrumenten als resultaat:

  Prototype 1 – Buurt Bond en Buurt BV

  Een financieel instrument waarmee bewonersbedrijven een eigen plek kunnen aankopen of een lange-termijn huurcontract kunnen aan gaan. Het instrument sluit aan bij de verschillende doeleinden van bewonersbedrijven en is erop gericht om voldoende vertrouwen te geven aan financiers, gemeentebesturen en intermediairs om in te stappen.

  Prototype 2 – Het Bewonersbedrijf Waardemodel

  Een model om de maatschappelijke waarde van bewonersbedrijven uit te drukken. Ieder bewonersbedrijf levert op eigen wijze een belangrijke maatschappelijke bijdrage, maar hoe communiceer je over die unieke bijdrage? Het waardemodel geeft handvatten voor het uitdrukken van waarde in termen van impactgebied, kernactiviteiten en doelgroepen.

  In 2022 gaan we hier verder mee aan de slag. Samen met verschillende partijen gaan we nadenken hoe we van deze prototypes goed werkende instrumenten kunnen maken.

  De leeszaal in Rotterdam

  Pitchen voor Impact van start

  Tijdens het trainingstraject Pitchen voor Impact werken 10 ondernemende bewonersinitiatieven intensief aan een business case rondom vastgoed. In vijf workshopdagen versterken ze hun waardepropositie, scherpen ze hun business case aan en nemen ze de eigen organisatie en het bedrijfsplan onder de loep. We zijn in het najaar van start gegaan en in maart zullen de initiatieven met een scherpe pitch zichzelf presenteren aan potentiële investeerders.

  Op naar 2022

  Het project loopt tot de zomer van 2022. We kijken uit naar een mooie afsluiting van Pitchen voor Impact met een pitchevent. Daarnaast spreken we met stakeholders verder over de ideeën die voortkwamen uit de design sprints. In de zomer sluiten we het project feestelijk af met een eindevenement en presenteren we een actieplan om de toegang tot financiering voor bewonersbedrijven de komende jaren te versterken. Ook na de afronding van dit project blijven LSA bewoners en Social Enterprise NL zich inzetten voor een bloeiende sector voor bewonersbedrijven. Sinds september zijn we namelijk gestart met een tweede project, mogelijk gemaakt door een mooie schenking van de Postcodeloterij. Op naar krachtige wijken en buurten in heel Nederland!

  Via deze pagina blijf je up-to-date over alles rondom het project. 

  Blijf op de hoogte

  Ontvang je graag nieuws over ondernemen voor je buurt? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >