Verder richting de WijkBV

 • Het LSA is blij, want in 2019 zetten we een grote spannende stap. Samen met Stichting DOEN gaan we werken aan de WijkBV. Wij gaan ambitieuze en ondernemende bewonersgroepen ondersteunen die aan een economische machtpositie in de wijk werken waar eigenaarschap en zeggenschap centraal staat. Om geldstromen in de wijken te houden en eerlijke co-creatie met de overheid mogelijk te maken. 

  Eigenaarschap

  Kristel Jeuring, projectleider LSA: “Als we spreken over de WijkBV, zien we een wijk voor ons als ecosysteem, waar wordt  gewerkt aan de kwaliteit van de buurt. Waar bewoners zoveel mogelijk met elkaar bepalen wat zij belangrijk vinden en hoe de dienstverlening hierop wordt ingericht. Waar BewonersBedrijven, wijkondernemingen en/of gebiedscoöperaties echt een economische factor zijn. Waar nieuwe samenwerkingen ontstaan: waardoor er samensturing is. Waar eigenaarschap van diensten, gebouwen en publieke middelen in handen van bewonerscollectieven kunnen zijn. In de WijkBV is ondernemerschap voor bewonersinitiatieven vanzelfsprekend. Door dit alles blijven veel geldstromen echt in de wijk.”

  Pioniers gezocht

  We zoeken 5 pioniers die concreet stappen willen zetten in de richting van een WijkBV. Ondernemende Bewonerscollectieven die al hebben laten zien dat ze een positieve impact hebben op de buurt en eigen geld verdienen, maar ook ambitieuze plannen hebben voor de toekomst. Onderdeel van die ambitie is een concrete doelstelling voor de komende drie jaar om dichterbij die ambitie te komen. Bijvoorbeeld de aankoop van een groot pand, het winnen van een langdurig contract, iets anders of juist een combinatie. Zo lang het voor de organisatie maar echt een verschil gaat maken voor de impact, financiële duurzaamheid en economische machtspositie in de wijk. We maken met elke pionier een plan op maat waarbij wij kunnen helpen met inhuur van specifieke expertise, capaciteit en coaching.

  De inschrijving voor het project de WijkBV zal opengaan in het eerste kwartaal van 2019. Wil je het als eerste horen wanneer de inschrijving opengaat of er meer informatie bekend is? Laat hieronder dan je contactgegevens achter.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >