Werkbezoek: Nieuw leven in de Witte Vlinder

 • In Amersfoort verhuurt Stichting Kruiskamp Onderneemt het pand de Witte Vlinder. De vrijwilligers van Kruiskamp Onderneemt (KO) hebben het pand opgeknapt, nieuw leven in geblazen en omgevormd tot een ontmoetingsplek voor de wijk. Met andere actieve bewoners bracht het LSA op 9 oktober 2015 een werkbezoek aan Kruiskamp Onderneemt.

  Werkbezoek Kruiskamp Onderneemt de Witte Vlinder Amersfoort‘Ik noem mezelf een community manager en daar ben ik trots op!’ zegt Gemma van der Heijden. Zij heeft sinds de oprichting in november 2014 de zakelijke leiding en is de hele week aanwezig. Bij de oprichting van de stichting heeft KO gebruikgemaakt van de modelstatuten van het LSA. En deze hanteren zij nog steeds.

  Er komt steeds meer op Gemma af nu de vaste en losse verhuur goed beginnen te lopen en er steeds meer vrijwilligers zijn. Daarom krijgt Gemma nu drie dagen per week hulp van Maroeska en samen sturen ze zo’n 25 tot 30 vrijwilligers aan. ‘We hebben heel betrokken vrijwilligers die keihard werken. Je ziet ze groeien in hun rol’ volgens Gemma, ‘en dat is heel erg mooi om te zien. Vanaf nu komt ook het leuke werk. Het echte opknappen is gebeurd en nu gaan we sfeer creëren in het pand.’

  De Witte Vlinder

  Eind 2014 stonden in de Amersfoortse wijk Kruiskamp vijf grote panden leeg. ‘Er hing een negatieve sfeer rond het pand dat in de volksmond de Witte Vlinder wordt genoemd.’ Er was veel overlast van hangjongeren, alle ramen waren ingegooid en dicht gespijkerd, en het pand had last van een chronische lekkage. Het voormalige schoolpand stond op de nominatie om gesloopt te worden.

  Werkbezoek Kruiskamp Onderneemt de Witte Vlinder AmersfoortOndanks de gebreken en het slechte imago wilde de gemeente het pand alleen kwijt voor een maatschappelijke prijs. ‘We hebben 2x nee gezegd omdat het te duur was,’ blikt Gemma terug. ‘Een week voor de sloop belde de wethouder met het aanbod het pand “om niet” aan te bieden.’ KO is geen eigenaar van het pand, maar mag het gebruiken zonder daarvoor huur te betalen. Dat klinkt heel aantrekkelijk maar daar plaatst Gemma twee grote kanttekeningen bij. ‘Om niet krijgen betekent niet dat je geen exploitatie hebt. Je moet dus nog steeds zorgen dat er genoeg geld binnenkomt om het bedrijf te laten draaien. Daarnaast doen we forse renovaties aan een pand waar we geen eigenaar van zijn. Het is heel moeilijk om daar geld voor te krijgen want fondsen dragen bijvoorbeeld alleen maar bij aan renovaties als bewoners het pand in eigendom hebben.’

  Dus wordt in Amersfoort gezocht naar creatieve manieren om het pand op te knappen. Die vonden zij onder andere in het RTL4-programma De Klusbrigade. Met dit programma en een aantal vrijwilligers is de ontvangstruimte van de Witte Vlinder opgeknapt. Gemma zag tijdens de opnames heel duidelijk de spanning tussen tv en realiteit. ‘De hele buitenkant van het pand zat vol graffiti en RTL wilde alleen dat stuk wit schilderen dat in beeld komt. Voor de kijkers lijkt de ruimte volledig af, maar de lampen waren nog niet aangesloten en de houten tafels nog niet geschuurd en gelakt.’

  Pand als middel

  ‘Een fysieke plek is belangrijk maar niet ons doel. Het pand is een middel om activiteiten te organiseren en geld te verdienen met vaste en losse verhuur. We willen dat het pand een spiegel van de wijk en een ontmoetingsplek is.’ De Witte Vlinder beheren is dus niet het doel van KO, maar een middel om de wijk leuker te maken.

  De afspraak met de gemeente is dat KO over 5 jaar het pand in eigendom kan nemen. Maar de bestuursleden zijn er nog niet over uit of zij dit willen. ‘We worden geen eigenaar van een probleem’ zegt Gemma. En daarom wordt eerst goed geëvalueerd wat de voor- en nadelen van eigendom zijn. Aan de andere kant rijst de vraag ‘hoe borg je Kruiskamp Onderneemt wanneer het een succes wordt?’ Gaat de gemeente of een andere partij het dan overnemen?

  Huren en de wijk verbeteren

  Net als veel BewonersBedrijven hanteert KO twee verschillende huurtarieven: commerciële huur en maatschappelijke huur. De laatste is goedkoper, maar vaste huurders tegen maatschappelijk tarief zijn verplicht om zich 80 uur per jaar in te zetten voor de wijk. De meeste vaste huurders kiezen voor deze vorm van verhuur, maar de maatschappelijke projecten komen nog niet echt van de grond. ‘Iedereen is heel erg aan het starten,’ legt Gemma uit. ‘Een maatschappelijk project is een grote kluif als je ook een bedrijf aan het opstarten bent.’

  Werkbezoek Kruiskamp Onderneemt de Witte Vlinder AmersfoortDat is een groot aandachtspunt voor de komende periode, zorgen dat de projecten voor de wijk starten. Daarnaast wil het bestuur de eisen aan nieuwe huurders aanscherpen. In de afgelopen periode hebben zij huurders zien vertrekken omdat deze toch niet klaar waren om te ondernemen. Daarom wordt er nu beter gekeken naar de plannen van een potentiële huurder.
  Naast de vaste huurders kunnen mensen ook incidenteel ruimtes huren. Deze losse verhuur is bij Kruiskamp Onderneemt rendabelere dan de vaste verhuur. In de zomer is er een vakantiedip in de verhuur die deels opgevangen wordt door een groot aantal familiefeesten. En KO verhuurt zelfs kastruimte aan verschillende partijen.

  Tips uit de praktijk

  In gesprekken tussen actieve bewoners worden snel tips uitgewisseld. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Zet niet alles zelf op maar geef onderdak aan de mooie initiatieven die er al zijn in de wijk.
  • Wees niet bang om van je plan af te wijken. In de praktijk verandert er heel veel en dat vraagt om meebewegen.
  • Gun de wethouder een fotomoment. Laat zien wat jullie samen hebben bereikt in de wijk.
  • Probeer op verschillende manieren draagvlak te vinden en leg actief contact met de wijkbewoners.
 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >