Wereldverbeteraars starten met hun wijk

 • Keuken in Beien EnschedeBewoners die samen een BewonersBedrijf runnen, verbeteren hun wijk. Op kleine schaal pakken zij grote problemen aan en zij vinden lokale oplossingen voor de wereldproblematiek. Elk BewonersBedrijf maakt de wereld dus een beetje beter.

  Inspiratieplek

  Beien in Enschede wil een inspiratieplek voor duurzaamheid zijn door te laten zien hoe je groenten kunt kweken, voedselverspilling tegen gaat en een deeleconomie kunt opzetten. Bezoekers zien in Beien hoe dat kan en denken ‘als ik dit thuis ook doe, scheelt dat in mijn portemonnee.’ Voorzitter Ernst Bergboer wil het nog veel grootser aanpakken. “We hebben plannen voor een elektrisch wagenpark waar auto’s opgeladen worden met zonnepanelen. Hoe mooi zou het zijn als mensen uit de wijk dan hun auto verkopen en allemaal elektrische auto’s delen.”

  Schoonste stad

  Dagbesteding bij Schoonhoven SchoonOok in Schoonhoven beginnen de mannen van Schoonhoven Schoon klein. Volgens hen moet je starten met een schone wijk en daarom gaan zij wekelijks met vrijwilligers de wijk in om vuil te prikken. De ambities van de twee gedreven initiatiefnemers liggen nog veel hoger. Wouter Klip: “Simpel gezegd: we gaan de wereld verbeteren. Hoe de wereld nu georganiseerd is, is een doodlopende weg. Als alles maar draait om economische groei, maken we de aarde kapot. En hoe begin je dan met ‘de wereld verbeteren’? Ik begin maar gewoon in mijn eigen straat. Daar ga ik! En de ambitie is om de hele wereld te verduurzamen! Maar allereerst om van Schoonhoven de schoonste stad van Nederland te maken.” Een uitgebreid interview met Schoonhoven Schoon lees je in LSA Bewonersberichten nummer 119.

  Van zaadje tot karbonaadje

  In Maastricht ligt Boerderij Daalhoeve, die met recht een kinderboerderij 2.0 genoemd mag worden. Met zonnepanelen voorzien zij in hun gehele energiebehoefte en er ligt een vergunningsaanvraag om een waterput te slaan. “Dit is echt een boerderij, niet alleen maar dieren aaien,” legt beheerder Ralph Frissen uit. “Er is een boerderijwinkel en er zijn productiedieren zoals konijnen en varkens. Ik wil kinderen de kringloop van het voedsel bijbrengen onder het motto ‘van zaadje tot karbonaadje’. Varkens en kippen maken nu eenmaal producten die wij eten of zijn ons eten. En dat moeten kinderen vaak nog beseffen. Veel volwassenen trouwens ook. Met kerst staan mensen in de boerderijwinkel verbaasd te kijken naar het aantal varkenshaasjes. Maar een varken heeft maar twee haasjes. Mensen staan er niet bij stil dat een vriezer vol in de supermarkt misschien wel 200 varkens zijn.”

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >