Vrijwilligers vinden en binden

 • Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor BewonersBedrijven. De projecten en activiteiten draaien namelijk door de inzet van vrijwilligers, mensen uit de wijk die zich onbetaald inzetten voor het BewonersBedrijf. Zij krijgen daar op andere manieren veel voor terug. Denk aan structuur in hun leven, sociale contacten, werkervaring en andere wijkbewoners kunnen helpen.

  Hoe betrek je vrijwilligers? Dat is een heel belangrijke vraag om over na te denken. Bepaal daarvoor:

  • Wat is leuk aan werken bij het BewonersBedrijf?
  • Wat kan het BewonersBedrijf de vrijwilliger bieden?
  • Hoe weet de wijk dat het BewonersBedrijf vrijwilligers zoekt?

  Deze vragen heeft BewonersBedrijf Op Eigen Houtje ook gesteld. En hun antwoord op de derde vraag – Hoe weet de wijk dat het BewonersBedrijf vrijwilligers zoekt? – was het organiseren van een bijeenkomst. De huidige vrijwilligers van Op Eigen Houtje en een groot aantal wijkbewoners kwamen samen in het BewonersBedrijf. Er werd gesproken over de activiteiten waar het bestuur vrijwilligers voor zoekt. Wijkbewoners gaven zich deze avond op om te helpen in evenementenzaal Tapiola, eetlokaal De Tondel, serveren, keuken, interieurverzorging, groenvoorziening, bouw en flyeren. Op hun eigen website plaatste Op Eigen Houtje een sfeerimpressie van deze avond.

  Dit is een goed voorbeeld van een manier om bewoners in je wijk enthousiast te maken over je BewonersBedrijf. Nodig ze uit en vertel wat je doet! Meer adviezen en voorbeelden vind je in onze handleiding Organisatiehandboek. Ook is er tijdens onze bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf een nuttige en interessante workshop over het werken met vrijwilligers. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan voor 23 januari.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >