Voorbeelddocumenten
- 23/12/2015
- Ondernemen & Organiseren, Checklists, Kennis
Modelstatuten, huishoudelijk reglement en overeenkomsten.
Bij het starten van een onderneming komt ook veel papierwerk kijken. Als jullie kiezen voor een stichting moet je statuten opstellen. Wat staat in zo’n statuten? Hoe schrijf je een vacaturetekst voor bestuursleden? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze documenten.
Modelstatuten
Je kunt verschillende rechtsvormen kiezen bij de oprichting van je BewonersBedrijf. Wanneer je kiest voor een stichting wil je met het bestuur een bepaald doel bereiken. Dat doel leg je vast in de statuten. Dit zijn modelstatuten voor een BewonersBedrijf.
Huishoudelijk reglement
Als aanvulling op de statuten stellen veel stichtingen en verenigingen een huishoudelijk reglement op. Hierin staan huisregels en richtlijnen die niet in de statuten staan. Als voorbeeld is dit het huishoudelijk reglement van het LSA.
Voorbeeld vacaturetekst bestuurslid
Je bent begonnen en op zoek naar (nieuwe) bestuursleden. Via bijvoorbeeld een vrijwilligerscentrale, lokale media en social media kun je een vacature uitzetten. Het schrijven van zo’n vacaturetekst kan moeilijk zijn. Denk er vooral aan dat je beschrijft welke ervaring en kwaliteiten een bestuurslid moet hebben en wat jouw organisatie het bestuurslid kan bieden. Ter inspiratie is hier de vacaturetekst voor het bestuur van BewonersBedrijf Heechterp Schieringen te downloaden.
Functieprofiel zakelijk leider
Naast een bestuur hebben de meeste BewonersBedrijven een zakelijk leider in dienst. Dit is iemand die de dagelijkse leiding heeft en zakelijke kansen ziet. Om een geschikte zakelijk leider te vinden, kun je gebruik maken van dit algemeen functieprofiel.
Vrijwilligersovereenkomst en -beleid
In het BewonersBedrijf werken vooral vrijwilligers. Het is niet verplicht maar wel handig om hen een contract aan te bieden, een vrijwilligersovereenkomst. Hierin maak je afspraken over wat je van elkaar kunt vragen en verwachten. Dit is een voorbeeld vrijwilligersovereenkomst die je kunt aanvullen met belangrijke afspraken in jullie BewonersBedrijf.
Als je met vrijwilligers werkt, is het verstandig hier een vrijwilligersbeleid voor op te stellen. Hierin maak je afspraken over wie de vrijwilligers begeleidt, welke taken vrijwilligers uitvoeren en hoe jullie vrijwilligers werven. Zo zijn er een aantal vragen die je als bestuur moet beantwoorden in je vrijwilligersbeleid.
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Onderzoek Haagse wijkondernemingen
In verschillende wijken in Den Haag zijn wijkondernemingen actief. De gemeente wil de kracht van actieve bewoners graag meer benutten en heeft aan Kiemkracht en het LSA in 2018 gevraagd om te ...
Lees meer>
Internationaal onderzoek naar BewonersBedrijven
Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen BewonersBedrijven in Nederland, Zweden en Engeland? Het is uitgebreid onderzocht door drie universiteiten. Het rapport kwam in 2018: ‘An assessment of ...
Lees meer>
Het sociaal kasboek
Hoe ze precies hun waarde gaan laten zien, weten ze nog niet, maar Wijkbedrijf Selwerd zorgt er op een simpele manier wel voor dat ze gegevens verzamelen. Op de bijeenkomst Hoe laat jij je waarde ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Deventer
Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...
Lees meer >
- Groningen
Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...
Lees meer >
- Amsterdam
Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...
Lees meer >