Veiligheid in de wijk

 • Bewoners kunnen zich inzetten om de veiligheid in de wijk te verbeteren, bijvoorbeeld in een buurtpreventieteam of met een WhatsApp-groep. En dat is belangrijk. De overheid kan er niet voor zorgen dat alle wijken 100% veilig zijn. Daarom is het zo belangrijk dat bewonersinitiatieven projecten rondom veilig uitvoeren. Om deze initiatieven te ondersteunen is de Innovatie challenge Veilige Samenleving gestart en het LSA sluit hierbij aan.

  De Challenge

  Dit jaar vindt de tweede editie van de Innovatie Challenge Veilige Samenleving plaats. Een team van mensen uit het brede veiligheidsdomein hun stakeholders, private sectoren en kennisinstellingen werkt samen aan nieuwe antwoorden op vraagstukken rondom veiligheid. Denk aan ondermijning in de wijk, veerkracht, veiligheid en vluchtelingen en fysieke veiligheid. Tijdens de challenge agenderen zes mensen een vraag in verschillende teams.

  Bewonersinitiatieven en veiligheid

  LSA sluit aan bij het Team Maatschappelijke veerkracht. Dit team onderzoekt wat bewonersinitiatieven nodig hebben om met formele veiligheidspartners zoals de politie te werken aan een veilige samenleving. En hoe deze samenwerking tussen bewoners en bijvoorbeeld politie het best vormgegeven kan worden. Aan het eind van de challenge pitchen alle teams hun antwoord. Het team met het meest vernieuwende, toepasbare en uitvoerbare antwoord wint de Don Berghuijs Award. Een award die sinds 11 jaar wordt uitgereikt en is bestemd als stimulans voor vernieuwing in het veiligheidsdomein.

  Ben jij actief op het gebied van veiligheid in de wijk? Dan horen wij heel graag van je! Mail naar LSA@LSAbewoners.nl.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >