Traditionele buurtverenigingen en hippe buurtbedrijven

 • Als je betrokken wil zijn bij je wijk, word je lid van de buurtvereniging. Dat is jarenlang de realiteit geweest. Deze realiteit verandert. Mensen willen zich graag inzetten voor de wijk maar op een andere manier. Door een buurthuis te beheren of een BewonersBedrijf te starten bijvoorbeeld. Zo ontstaat een mooi veld van vrijwilligerswerk, variërend van de traditionele buurtverenigingen tot hippe buurtbedrijven en alles ertussen.

  Buurtvereniging

  bb 123 Niet afbrokkelen maar opbloeien 2Buurtvereniging Zijlkwartier in Leiderdorp is een mooie, sterke vereniging die al 70 jaar bestaat. De vereniging heeft meer dan 800 leden die vaak jarenlang lid zijn. ”Een van hen is nu 35 jaar vrijwilliger in het buurthuis,’ vertelt Daniëlle Melissen, voorzitter van Buurtvereniging Zijlkwartier. “Haar ouders zijn ook vrijwilligers geweest en als kind kwam ze altijd mee. Ze is blijven plakken.” De buurtvereniging heeft veel en betrokken leden en organiseert activiteiten in het buurthuis. Zo gaat het al jaren en daar zijn de leden aan gewend.

  Na 70 jaar is Daniëlle de eerste vrouwelijke voorzitter van het zevenkoppige bestuur. En zij spoort de vereniging aan tot verandering. ”Toen ik professionalisering ter sprake bracht, verslikte een aantal mensen zich,’ vertelt Daniëlle. “Daar moesten ze niet aan denken. Totdat ik beschreef wat ik ermee bedoelde. Geen geldkistjes meer aan de bar maar een kassa bijvoorbeeld.”

  Buurthuis als bedrijf

  CB _MG_8151 LSA ZaandamSteeds meer bewonersgroepen kijken op een andere manier naar hun initiatief. Door het meer te benaderen als een bedrijf wordt eigen geld verdiend, de toekomst van het buurthuis veiliggesteld of een nieuwe doelgroep aangeboord. Ook Buurtvereniging Zijlkwartier gaat mee met de veranderingen in de wijk. Daniëlle: “We gaan het professioneler aanpakken. Als buurthuis willen we vernieuwen, verbeteren en dat betekent ook afstoten wat niet werkt of past. Dat is een flinke omslag en stuit op weerstand van mensen die hier al heel lang zitten.”

  Voorheen kon elke partij huren in het pand. Nu wordt bij elke aanvraag gekeken wat bewoners hebben aan deze club in hun buurthuis. “Dat is wel moeilijk. Wat doe je bijvoorbeeld met een fotoclub die ruim 30 jaar in het gebouw zit als zij niet meer bijdragen aan onze visie en niet meer in het Zijlkwartier passen?” Maar ook de activiteiten van de buurtvereniging veranderen. ”Dat we nu iets doen, betekent niet dat we dat jaar in jaar uit moeten doen,’ vindt het bestuur.

  BewonersBedrijf

  In BewonersBedrijven gaan bewonersgroepen nog een stapje verder. Zij starten en leiden daadwerkelijk een bedrijf. Een onderneming die zijn eigen geld verdient en daarom een gedegen verdienmodel moet hebben. Waar lokale partijen ruimte huren en activiteiten organiseren. Een bedrijf dat wijkbewoners in dienst kan nemen om het groen in de wijk te onderhouden of als chefkok. Dit vraagt om alle kwaliteiten van een ondernemer. Daarom is het niet gek dat lokale ondernemers zich aan een BewonersBedrijf verbinden in een Raad van Bestuur, in het dagelijks bestuur of als zakelijk leider.

  Traditioneel en innovatief

  Gratis-Goud-LogoTraditionele buurtverenigingen en innovatieve BewonersBedrijven bevinden zich aan beide uiteinden van het spectrum van vrijwilligerswerk. Ook na 70 jaar hebben de inwoners van Leiderdorp behoefte aan deze manier van betrokkenheid. Dit bewijst dat er niks mis is met een traditionele buurtvereniging. Dat het belangrijker is om te voldoen aan de behoeften in de wijk dan om ‘hip’ te zijn. Alle vormen van vrijwilligerswerk en alle varianten van bewonersinitiatieven bestaan naast elkaar en versterken elkaar.

  Tijdens het Gratis Goud festival wordt dit complete veld in kaart gebracht. Je krijgt inzicht in het verhaal achter de vrijwillige inzet van wijkbewoners van inspirerende initiatieven uit het hele land. Meld je aan via www.gratisgoudfestival.nl.

  Verder lezen:

  Lees het complete artikel over Buurtvereniging Zijlkwartier op www.lsabewoners.nl/niet-afbrokkelen-maar-opbloeien.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >