Toegang tot financiering: de uitdaging

 • Twee weken later hebben we 101 ideeën staan, nuttige discussies gevoerd, veel creativiteit ingebracht, kennis en inzichten gekregen van veel experts, momenten van twijfel gehad, meer dan 300 geeltjes in Miro geplakt en 30+ uur in Zoom doorgebracht. Dit betekent dat de design sprint voor ons project Social Finance for Community Based Social Enterprises erop zit!

  In een intensief traject hebben we ons gericht op de vraag hoe we tot nieuwe financieringsinstrumenten voor bewonersbedrijven kunnen komen. We hebben twee prototypes gebouwd en gaan de komende tijd aan de slag om deze verder te uit te denken, ontwikkelen en detailleren. In de sprint stonden deze uitdaging en doelstelling centraal:

  🔥 De uitdaging

  In steeds meer buurten vind je bewonersbedrijven, sociale ondernemingen die gerund worden door bewoners. Samen werken ze op een ondernemende manier aan een sociale, duurzame en inclusieve wijk. Hoewel ze grote maatschappelijke meerwaarde leveren en vaak een echte spil in de wijk zijn, is het voor veel van deze initiatieven moeilijk om aan financiering te komen. De uitdaging is om de toegang tot financiering, met name voor vastgoed, te vergroten.

  ⛳ Langetermijn doelstelling

  Over twee jaar hebben we een model voor bewonersbedrijven dat laagdrempelig is en voldoende vertrouwen geeft aan financiers, gemeentebesturen en intermediairs om in te stappen.

  De sprint zit erop, maar wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in dit project?
  Meld je aan voor de nieuwsbrief! > https://bit.ly/3meA1EW

   

  Met veel dank aan Bart Lacroix voor het faciliteren van de sprint en de volgende experts voor het delen van hun kennis: Anita Groenink (MidWest), Floris van Gennep (Het Wijkpaleis), Johan Valster (De Hallen Amsterdam), Peter de Been (Gemeente Amsterdam), Ingrid Janssen (Gemeente Amsterdam), Hettie Politiek (Gemeente Amsterdam), Annemieke Lübbert (Gemeente Utrecht), Nelleke van Olst (Triodos Bank), Sjoerd Luisman (ABN AMRO Bank Bart Kruijssen (PwC), Marije van den Berg (Druckerfonds), Charlot Schans (Stadmakersfonds), Teun Gautier (StadmakersCooperatie), Max de Vriend (Collectieve Kracht), Tine De Moor (Collectieve Kracht), Simon van Dommelen (LOLA), Björn Vennema (Social Finance NL), Martijn Arnoldus (Social Finance Matters), Maarten de Jong (Oneplanetcrowd).

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >