Tips voor ondernemende bewoners

 • Wat heb je van elkaar geleerd? Dat vroegen wij de 25 deelnemers aan BewonersBedrijven on tour op vrijdag 29 mei 2015. Na het bezoeken van drie BewonersBedrijven in Oost-Nederland (Berflo Es, Beien en Malburgen) en een workshop van het Londense Selby Trust werd de balans opgemaakt.

  Een belangrijke observatie na deze dag is dat geen enkel BewonersBedrijf hetzelfde is. Andere mensen trekken de kar in een andere wijk met verschillende problemen. En juist daarom is het inspirerend om bij elkaar te kijken. De deelnemers van de tour hebben aan het eind van de dag deze tien tips aan elkaar mee gegeven.

  Tien tips van en voor ondernemende bewoners

  1. Veranker het BewonersBedrijf goed.

  Zorg ervoor dat de onderneming niet draait op één persoon. Als bijvoorbeeld de zakelijk leider of voorzitter stopt, betekent dat niet dat het BewonersBedrijf moet stoppen. Iemand anders moet het over kunnen nemen.

  2. Laten we de krachten bundelen.

  Samen sterk is ook een van de uitgangspunten van LSA. Vraag andere actieve bewoners om advies en wissel ervaringen, tips en tricks uit. Dat kan jullie allemaal een stap verder brengen.

  3. Doe niet alles tegelijk maar begin klein.

  Los niet alle wereldproblemen op. Concentreer je op een concreet en behapbaar deel en breid je activiteiten steeds verder uit.

  4. Blijf het belang van bewoners vertegenwoordigen.

  Collectief ondernemerschap betekent dat je eigen belang ondergeschikt is. Jullie runnen het bedrijf samen en vertegenwoordigen de belangen van de wijkbewoners.

  5. Onderzoek mogelijkheden om vrijwilligers een bijdrage te geven.

  Zet je vrijwilligers in het zonnetje. Organiseer een vrijwilligersbarbecue en denk aan verjaardagen en andere belangrijke gebeurtenissen. Als je genoeg omzet draait, kun je je vrijwilligers ook een vrijwilligersvergoeding geven. Onderzoek goed de mogelijkheden en richtlijnen hiervoor.

  6. Probeer diensten te ruilen in plaats van ervoor te betalen.

  Je kunt ook diensten ruilen in plaats van betalen, deeleconomie noemen we dat. Een vrijwilliger die de moestuin onderhoudt, krijgt bijvoorbeeld geen salaris maar een deel van de oogst. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

  7. Kijk naar mogelijkheden in de veranderende zorgsector.

  Je kunt inspelen op de veranderingen in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van een plek voor dagbesteding binnen je BewonersBedrijf of huisvesting van zorginstellingen in de wijk.

  8. Ga in gesprek met gemeente / UWV over vrijwilligerswerk.

  Mensen met een uitkering zijn soms bang om gekort te worden als ze vrijwilligerswerk doen. Ga daarom in gesprek met gemeente en UWV om uit te zoeken hoe het precies zit in jouw stad.

  9. Zoek een verdienmodel om je maatschappelijke activiteiten te financieren.

  Een bedrijf moet geld verdienen om te blijven bestaan. Als je gratis activiteiten voor de wijk wil aanbieden, zorg dan dat de kosten daarvan op een andere manier gedekt worden. Bijvoorbeeld uit verhuur van ruimtes of betaalde opdrachten in het groenonderhoud.

  10. The sky is the limit wat betreft ideeën.

  Geloof in jullie ideeën. Begin een wijkrestaurant, verduurzaam de wijk of biedt dagopvang voor ouderen. Kijk wat werkt in jouw wijk.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >