tHuis in het park moet samenwerken

 • In het Park Oog in Al in Utrecht sloot de bibliotheek. Het prachtige monumentale pand is in handen van de gemeente. Drie partijen dienden een plan in bij de gemeente die een nieuwe bestemming voor het gebouw zoekt. Een bewonersgroep uit de wijk diende het plan tHuis in het park in. Een plan waarbij het pand een huis wordt waarin iedereen uit de wijk mee kan doen aan activiteiten en zelf activiteiten kan organiseren. Een tweede thuis voor elke wijkbewoner.

  Tijdens de bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf oefende Inge Ronk, een van de initiatiefnemers, haar pitch voor dit plan. Deze pitch deed zij daarna ook bij gemeente. En op oudejaarsdag 2014 leverde tHuis in het park hun plan in. Een beoordelingscommissie van de gemeente heeft dit en twee andere plannen getoetst aan de vooraf opgestelde criteria. Halverwege februari kreeg de bewonersgroep feedback. Het plan heeft volgens de beoordelingscommissie veel potentie. De financiële haalbaarheid is volgens hen echter onvoldoende aangetoond, terwijl dit een zwaarwegend criterium is. Dat is niet zo’n verrassing omdat de initiatiefgroep geen financiële middelen heeft, als startend BewonersBedrijf.

  De twee andere plannen scoorden beter op financiële haalbaarheid, maar onvoldoende op andere criteria. Er is dus geen winnend plan. De gemeente heeft alle drie de partijen nu een maand de tijd gegeven om samen tot een beter plan te komen. Het doel is om medio maart een plan te hebben dat niet alleen financieel haalbaar is, maar ook aansluit bij de behoeften/wensen van de wijk, aanvullend is op bestaande voorzieningen en zo veel mogelijk past binnen de huidige maatschappelijke bestemming.

  Wij houden deze samenwerking natuurlijk in de gaten. Dat kun je zelf ook doen via de website thuisinhetpark.nl/. Wil je meer weten over samenwerking tussen bewonersinitiatieven, bekijk dan onze handleiding Samenwerken.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >