Terugblik Startersdag Ondernemen met je Buurt

 • Het project Ondernemen met je Buurt is van start! Deze samenwerking tussen LSA Bewoners en Social Enterprise NL is dinsdag 22 februari van start gegaan in het Krachtstation in Utrecht. Tijdens deze eerste sessie kwamen diverse (beginnend) sociaal ondernemers uit het hele land bijeen om meer te leren over het opzetten van hun eigen buurtinitiatief.

  Deelnemers met diverse achtergronden en verschillende ideeën kwamen naar deze eerste sessie, maar veel van hen misten nog een concreet plan. Door deze sessie konden deze beginnend ondernemers dan ook kennis maken met de ervaringen van mede-initiatiefnemers.​​​​​

  Daarnaast gaf de sessie de deelnemers de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over elkaars initiatieven. Zo hebben wij ook een paar deelnemers kunnen spreken die hun ideeën en verwachtingen met ons deelden. Wij hebben bijvoorbeeld Mariska gesproken, die actief is bij het bewonersinitiatief Kracht van Zuilen in Utrecht. Samen met haar collega’s was zij aanwezig om inspiratie op te doen voor het uitbreiden van het gebruik van het Antje Drijver Paviljoen.

  Tijdens deze middag vertelden verschillende initiatiefnemers over de verschillende aspecten die komen kijken bij het opzetten van een bewonersinitiatief. Zo hebben Nathan Rozema, mede-initiatiefnemer van het Krachtstation, en Mireille van den Berg van Talentfabriek010 in Rotterdam verteld over hoe zij hun ideeën hebben omgezet tot een functionerend bewonersbedrijf. Na het eten vertelde Katusha Sol, van sociale onderneming De Buurtcamping, haar verhaal en gingen de deelnemers écht aan de slag met het in kaart brengen van de buurt waar zij actief zijn.

  Deze inspiratie was ook voor veel andere deelnemers de voornaamste reden om de bijeenkomst bij te wonen. Zo vertelt Anne-Marieke Notenboom aan het einde van de sessie:

  “We hebben voor onze start van de dorpstuin in Meerkerk deze bijeenkomst bijgewoond en het was heel inspirerend om met zo veel gelijkgestemden te zijn. Samen maken we de wereld een beetje mooier. De sprekers hebben ons enorm veel nieuwe informatie en inspiratie gegeven, waar we weer mee aan de slag kunnen. Het gebouw waar we zaten gaf ook leuke inzichten. Het is fijn om te zien dat andere, die verder zijn, er wel zijn gekomen en er dus mogelijkheden liggen als je doorzet!”

   

  Al met al was de startersdag van Ondernemen met je Buurt een groot succes:

  “Een inspirerende bijeenkomst die concrete aanzetten biedt om tot buurtgericht ondernemen te komen” – Rianne Veenstra (De Drieklank).

   

  Wij willen graag alle deelnemers bedanken voor hun komst en wij hopen dat zij weer verder op weg kunnen met het opzetten van hun bewonersbedrijf. Meer weten? Hou de website van LSA Bewoners en Social Enterprise NL in de gaten voor meer aanbod voor (startende) BewonersBedrijven. Binnenkort lanceren we een nieuwe website speciaal voor dit project en kun je nog meer aanbod verwachten!

  Deze workshop is onderdeel van ons programma Ondernemen met je Buurt

  Mede mogelijk gemaakt door

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >