Terugblik pitchtraject 2015

 • Dit najaar organiseren LSA en KNHM voor de tweede keer Pitchen voor Impact in je wijk. Een pitchtraject om ondernemende bewonersinitiatieven zoals BewonersBedrijven een stap verder te helpen met advies en startkapitaal. Op 17 november krijgen 5 bewonersinitiatieven de kans hun idee te pitchen. In het traject dat hieraan voorafgaat, krijg je professionele begeleiding bij het uitwerken van plan en word je klaargestoomd voor de pitch. De pitchers zetten hiermee een eerste stap naar financiering door het LSA, KNHM of beiden. Een terugblik naar het pitchtraject in 2015.

  IMG_0028“We hebben dit pitchtraject opgezet om mensen te helpen sneller tot een ondernemingsplan te komen, ‘ vertelt Marieke Boeije, projectleider BewonersBedrijven bij LSA. “Negen bewonersgroepen uit het hele land namen deel aan het traject. Hun plannen varieerden van het bouwen van een sporthal, tot het redden van industrieel erfgoed en het verkopen van stroopwafels.”

  Workshop

  Voor deze negen bewonersgroepen werd een workshop georganiseerd. “Wij maakten kennis met hen en zij met ons. En met elkaar.” Tijdens de workshop werd vooral stilgestaan bij het maken van een bedrijfsplan. “Nee, dat is geen invuloefening! Het vereist veel denkwerk, focus en afstemming met de groep. Ook stonden we stil bij de groepsdynamiek. Hoe onderneem je als collectief en niet als éénpitter?”

  Met de inzichten van deze workshop en de beschikbaarheid van een coach, scherpten de deelnemers hun bedrijfsplan aan. Op basis hiervan werden vijf bewonersgroepen gekozen om hun plan daadwerkelijk te pitchen.

  Pitch

  In een volle zaal in de Nieuwe Banier kregen de initiatiefnemers 8 minuten om uit te leggen wat ze doen en waarom LSA en KNHM in hen moet investeren. “Daarna staken we de koppen bij elkaar. Welke initiatieven zijn het meest klaar voor financiering?” Met een versneld traject ontvingen Gasfabriek uit Alkmaar en Westside Slotermeer uit Amsterdam startkapitaal van het LSA. En ’t Luukske sloot een lening af bij KNHM.

  Wil jij dit jaar meedoen? Meld je dan aan op deze pagina.

  Tijdens de pitch is dit filmpje gemaakt.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >