Terugblik Lokaal en sociaal ondernemen

 • Ruim 140 bewoners kwamen bij elkaar tijdens onze bijeenkomst Lokaal en sociaal ondernemen – van moestuin tot BewonersBedrijf op 23 januari. Het Huis in Utrecht stond deze middag in het teken van netwerken, inspireren en kennis delen. En dat is gelukt.

  Stephanie Verstift Dagvoorzitter Stephanie Verstift interviewde Ties de Ruijter, directeur van LSA over deze vereniging voor actieve bewoners en over BewonersBedrijven. Daarna openden Monique van Winkel en Mariëlle de Groot van Stock5 de middag met hun visie op de nieuwe beweging in Nederland. Bewoners doen het steeds meer zelf en door het hele land starten initiatieven van onderop. Dat werd vooral duidelijk toen zij de zaal vroegen wie met een initiatief gestart is. Veel handen schoten omhoog!

  DSC_0259De zaal zat vol doeners. Stephanie kreeg amper de kans om alle workshops te benoemen want de deelnemers wilden aan de slag. In negen verschillende workshops werd hard gewerkt. De deelnemers kregen veel informatie en de ruimte om hun eigen vragen te stellen. Bijvoorbeeld tijdens de workshop ‘BewonersBedrijf in de startblokken’. Veel deelnemers kwamen naar de bijeenkomst met de vraag: ‘hoe start ik een BewonersBedrijf?’. Rutger van Weeren werkt nu voor Starters 4 Communities en werkte daarvoor bij LSA. In zijn workshop besprak hij wat belangrijk is om te weten en te regelen wanneer je een BewonersBedrijf wil starten. Hierin kwam het belang van een verdienmodel naar voren. Waar kun je als groep bewoners geld mee verdienen? Op deze vraag zocht Nathan Rozema van Labyrinth Onderzoek & Advies een antwoord tijdens de drukbezochte workshop ‘Van Passie tot Poen’.

  Het vinden van een goed verdienmodel en de omgang met vrijwilligers riepen bij veel deelnemers vragen op. Ook de workshop van Lennart Pilon, initiatiefnemer van Het Rooster over het werken met vrijwilligers zat beide keren goed vol. Tip van de dag: mensen sluiten zich aan bij winnaars. Dus laat je successen zien in de wijk, laat zien dat het goed met het BewonersBedrijf gaat. Dan zijn er altijd mensen die zich voor jou willen inzetten op verschillende manieren. Sommige mensen willen in het bestuur of helpen met het organiseren van activiteiten, anderen willen deelnemen aan activiteiten. En er zijn mensen die je financieel willen steunen. Daar kun je gebruik van maken door te starten met crowdfunding. Voor je Buurt is het platform om een actie in je buurt te starten. Aster van Tilburg gaf een workshop waarbij de deelnemers gericht vragen konden stellen over geschikte acties om geld op te halen voor hun initiatief.

  DSC_0366DSC_0309Naast inhoudelijke kennis en vragen, was er deze middag ook veel ruimte om inspiratie op te doen bij BewonersBedrijven die al gestart zijn. In Arnhem beheren bewoners een pand van 10 verdiepingen dat ze verhuren als werk- en woonruimte. Sjef Hamer, voorzitter van het bestuur en Walter Klein Nienhuis, zakelijk leider van BewonersBedrijf Malburgen vertelden over hun dagelijkse werkzaamheden. Hetzelfde deden twee sprekers uit Londen. LSA heeft in Engeland inspiratie opgedaan en gezien hoe succesvol BewonersBedrijven – in Engeland ‘community enterprise’ of ‘development trust’ – kunnen zijn. Daarom was Simon Donovan, CEO van Manor House Development Trust in Londen, aanwezig om het publiek te inspireren. En Seema Chandwani gaf de deelnemers een uniek kijkje achter de schermen bij Selby Trust. Met als uitgangspunt: ‘Many cultures one community’.

  Tussen de workshops en tijdens de borrel wisselden deelnemers kennis en ervaringen uit. Daarvoor waren ook een aantal experts aanwezig. Bestuursleden van BewonersBedrijf Op Eigen Houtje en van Berflo Bedrijf beantwoordden de meest uiteenlopende vragen. Ook Maarten van der Velde van BUURbook was aanwezig. Op BUURbook houden bewoners en ondernemers elkaar op de hoogte van alles in de buurt: van spontane feestjes tot serieuze plannen. En Eva Leen en Fleur van IJperen van The Social Firm beantwoordden alle vragen over zorg en welzijn in de wijk.

  DSC_0379Monique van Winkel en Mariëlle de Groot hebben tijdens een van de workshoprondes Inge Ronk, initiatiefnemer van tHuis in het park, begeleid bij het maken van een pitch. Deze zette Inge aan het eind van de middag in voor een volle zaal en jury. De jury en het publiek stelden goede vragen en Inge kreeg advies om de pitch nog beter te maken. Voor haar was dit een ideaal moment om te oefenen, want een aantal dagen later moest zij pitchen voor de gemeente en dat ging goed!

  Al met al kijken wij terug op een heel geslaagde dag vol inspiratie, netwerken en het delen van kennis. Was je erbij en wil je de presentaties nog eens nalezen? Of heb je de bijeenkomst moeten missen? Kijk dan naar:

  DSC_0242 DSC_0261DSC_0284

  DSC_0298DSC_0305DSC_0327DSC_0336DSC_0357DSC_0362DSC_0238DSC_0312DSC_0353

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >