Supermarkt voor de hele kleine beurs

 • Norwoord is een van de armste wijken van Londen. Sommige  inwoners hebben elke week slechts 23 pond (!) te besteden aan boodschappen. Speciaal voor deze mensen opende de Community Shop. Een supermarkt van bewoners voor bewoners met een hele kleine beurs.

  De supermarkt is niet de eerste in handen van bewoners. Er zijn meerdere voorbeelden van bewoners die als coöperatie een supermarkt runnen, zoals deze Dorpswinkel in het plaatsje Eext in Drenthe. Maar de Community Shop is uniek. De winkel is alleen toegankelijk voor de groep bewoners in de wijk die het minst te besteden heeft. Sinds de opening vorige maand heeft de supermarkt al 250 leden. Een deel van hen werkt ook een aantal uren per week in de Community Shop.

  Het assortiment bestaat uit producten die een ‘gewone’ supermarkt onverkoopbaar heeft verklaard omdat er een verkeerd etiket op zit of de vorm van groente en fruit niet standaard is. Deze producten zijn nog prima te eten en worden tegen kortingen van 60 % tot 90 % verkocht. Bewoners zijn dus niet afhankelijk van wat de voedselbank hen geeft, maar kiezen zelf wat ze kopen. De initiatiefnemer John Marren omschrijft het heel mooi in dit artikel in de Volkskrant van 7 februari: ‘Hier kunnen mensen kopen wat ze willen, in plaats van wat andere willen.’

  De supermarkt heeft twee mooie doelen. Mensen met een kleine beurs kunnen toch zelf beslissen wat ze eten en andere supermarkten kunnen hun ‘onverkoopbare’ producten kwijt bij de Community Shop. Zo belandt er veel minder voedsel op de vuilnisbelt.

  Meer lezen? Klik hieronder op het artikel uit de Volkskrant van 7 februari 2015. 20150207CommunityShop Londen.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >