Stichting ‘t Geerdink wordt modern BewonersBedrijf in Hengelose Es

 • Stichting ’t Geerdink maakt een doorstart door zich om te vormen tot een modern BewonersBedrijf voor en van bewoners van de Hengelose Es. Dat heeft de stichting op 12 januari tijdens haar traditionele nieuwjaarsreceptie bekend gemaakt. De stichting werd onlangs geconfronteerd met een stopgezette subsidie door een wijziging in het gemeentelijk beleid. Het was voor ’t Geerdink aanleiding zich te herpositioneren en de groei naar een wijkgericht BewonersBedrijf was daarbij een logische stap. Enerzijds omdat ’t Geerdink, naast een ponystal, nu al veel wijkgerichte activiteiten uitvoert en anderzijds omdat het hiermee inspeelt op de maatschappelijke ontwikkeling dat wijkbewoners zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving. De vrijwilligers van ’t Geerdink staan in het veranderingsproces niet alleen, maar worden gesteund door ‘Hengelose Es Vitaal’, het samenwerkingsverband van wijkgebonden instellingen en FC Twente’s ‘Scoren in de wijk’.

  Voor en van bewoners van de Hengelose Es
  De keuze van de stichting voor een meer zakelijke aanpak is nodig om aan de nodige inkomsten te komen. In de eerste plaats om kostendekkend te kunnen functioneren, maar juist ook om in de toekomst extra inkomsten te genereren die ten goede komen aan de wijkbewoners. ’t Geerdink gaat zich onder andere inzetten voor de wijk door middel van uitbreiding van klussen in de sfeer van onderhoud en beheer. Daarnaast wil ze haar activiteiten in de sfeer van dienstverlening ook verder uitbreiden. Zo zal ze in het kader van ‘Hengelose Es Vitaal’ een rol spelen bij het uitvoeren van een informatiepunt gericht op praktische dienstverlening. Daarnaast hoopt ’t Geerdink op het terrein van zorg dienstverlenende taken te kunnen gaan verrichten. ’t Geerdink zal bij de verschillende vormen van dienstverlening een beroep moeten kunnen doen op de wijkbewoners.

  Doorstart met steun van LSA
  Stichting ’t Geerdink neemt deel aan het experiment BewonersBedrijven van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA). Het LSA helpt bewoners op verschillende plekken, verspreid over het land, een onderneming op te zetten die tot doel heeft hun buurt economisch, fysiek en sociaal te ontwikkelen. Het is daarbij het streven dat deze BewonersBedrijven zoveel mogelijk hun eigen geld gaan verdienen en daarmee losser komen te staan van subsidies en hun verstrekkers. Het LSA voert dit project uit met steun van de Nationale Postcode Loterij, het Fonds Werken aan Wonen en het ministerie van BZK. Er zijn al enkele BewonersBedrijven van start gegaan en er is een aantal BewonersBedrijven in oprichting. Met dit innovatieve project stimuleert het LSA een totaal nieuwe manier van wijkontwikkeling waar bewoners zelf aan het stuur staan.

  Voor meer informatie over ’t Geerdink, zie: http://www.hetgeerdink.nl/.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >