Startkapitaal voor BewonersBedrijven Amsterdam en Hengelo

 • opening westside slotermeerOp 12 februari 2016 kende het LSA startkapitaal toe aan Coöperatieve vereniging Westside Slotermeer in Amsterdam en Stichting BewonersBedrijf Noaberwijk Nijverheid in Hengelo. Het geld wordt vooral gebruikt voor betaalde inzet van een wijkbewoner die het verdienmodel verder uitbouwt waardoor het BewonersBedrijf na verloop van tijd losser van subsidie en zijn verstrekkers komt. Daardoor is het bedrijf zelfstandig en kunnen bewoners hun eigen koers bepalen. Het startkapitaal is beschikbaar gesteld door Nationale Postcodeloterij en Aedes, Fonds Werken aan Wonen.

  Verhuur, horeca en vervoer

  Het verdienmodel van Westside Slotermeer is gebaseerd op verhuur van ruimtes en horeca. In het Westside café komen wijkbewoners samen en de omringende ruimtes worden verhuurd aan verenigingen en sociale ondernemingen uit de wijk, zoals een Ottomaanse militaire drumband, een Turks zangkoor en het Sociaal Actief Cultuurhuis.

  Noaberwijk Nijverheid biedt tuinonderhoud en een vervoersdienst voor de oudere wijkbewoners. Door onderhoud in en rond huis uit handen te geven, kunnen zij langer thuis blijven wonen. Met de vervoersdienst worden ouderen mobieler omdat het openbaar vervoer in deze Hengelose wijk niet goed geregeld is. En het is een stuk gezelliger om een ritje te maken met een andere wijkbewoner dan met een taxichauffeur die je nooit meer ziet.

  Noaberwijk Nijverheid bij LSA beoordelingscommissie

  Beoordelingscommissie

  Om in aanmerking te komen voor dit startkapitaal dienden de bewoners een ondernemingsplan in bij een onafhankelijke beoordelingscommissie. Deze commissie is door het LSA aangesteld en bestaat uit Floor Ziegler (Noorderparkkamer), Ton Selten (Aedes, Fonds Werken en Wonen) en Milja Kruijt (Open Zee). Eind januari presenteerden Westside Slotermeer en Noaberwijk Nijverheid hun plannen aan de commissie. Deze was positief over beide plannen. “De bewonersgroepen tonen ondernemerschap en een groot draagvlak in de wijk,” volgens de beoordelingscommissie. Het bestuur van LSA voegt daaraan toe dat ze goed in de gaten houden of het geld daadwerkelijk ten goede komt aan de wijk. “Dat is voor ons een harde eis. Daarom zitten wij er bovenop en willen we zien dat dat gebeurt.”

  Lees ook het persbericht ‘Bewoners creëren zelf welzijn’.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >