Raadsleden: Hoe scoort jouw gemeente?

 • Als raadslid ben je een belangrijke schakel tussen samenleving en lokaal bestuur. Nu veel mensen zeggen het vertrouwen in de politiek te hebben verloren én de roep om vernieuwing van de democratie overal in Nederland klinkt, hebben juist gemeenteraden de mogelijkheid om het vertrouwen te herstellen.  Het is dan ook logisch dat raadsleden het voortouw nemen om ervoor te zorgen dat actieve bewoners meer ruimte en zeggenschap krijgen om in hun buurt aan de slag te gaan. Maar hoe? Dat kan aan de hand van buurtrechten. Het LSA heeft, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, online in kaart gebracht welke gemeente wat doet aan buurtrechten. Kom 24 juni naar de bijeenkomst ‘Hoe scoort jouw gemeente?’, zie wat jouw gemeente doet aan buurtrechten én werk met ervaringsdeskundigen aan een pakket aan buurtrechten en instrumenten dat past bij jouw partij en gemeente.

   

  Buurtrechten

  Buurtrechten Bijeenkomst PoliticiEr komen enorm veel taken op de gemeente af en daarmee neemt de druk om te bezuinigen en efficiënter te werken toe. Die ontwikkeling laat de noodzaak zien om dingen anders te organiseren. Actieve bewoners willen en kunnen hier een grote rol in spelen. Dat kan zijn via het mede-ontwerpen of overnemen van publieke taken (Recht om uit te dagen). Gebouwen die belangrijk zijn voor de buurt kunnen wellicht beter en efficiënter door bewonersorganisaties beheerd worden (Recht op gebouwen en publieke ruimtes). En de nieuwe omgevingswet geeft ruimte om bewoners meer zeggenschap te geven over de inrichting van hun eigen buurt (Recht op buurtplanning). Een transparante en coöperatieve gemeente maakt het bewoners makkelijker om ruimte te nemen, bijvoorbeeld om een burgerbegroting te maken (Open overheid). En om de plannen van deze initiatieven verder te helpen kun je als gemeente onafhankelijke hulp faciliteren (Recht op zelfgekozen ondersteuning) ook op het gebied van fondsenwerving of garantstellingen (Toegang tot geld).

  Lancering buurtrechtenkaart

  Buurtrechten Bijeenkomst Actieve BewonersLSA heeft in kaart gebracht hoe welke gemeente scoort op buurtrechten. Al meer dan honderd gemeenten blijken aan de slag te zijn met ten minste één van de buurtrechten.  Mooi! Maar het kan beter. Dit is het moment om een stap verder te gaan met de vernieuwing van lokale democratie.

  Wij lanceren de maandag voor de bijeenkomst de online buurtrechtenkaart. Hier zie je hoe jouw gemeente scoort en hoe andere gemeenten invulling geven aan buurtrechten. Op de bijeenkomst ‘Hoe scoort jouw gemeente?’ helpen ervaringsdeskundigen je om voor de komende 4 jaar een pakket aan buurtrechten en instrumenten samen te stellen dat past bij jouw partij en gemeente.

  Programma

  10.30 Opening
  10.40 Buurtrechten voor dummies
  11.00 Hoe worden we beter van buurtrechten
  11.20 Lancering Buurtrechtenkaart
  11.45 Buurtrechten carrousel
  12.45 Lunch
  13.45 Workshop – buurtrechten op maat Welke ambitie past bij jou, jouw partij en jouw gemeente, welk instrumentarium past daarbij, hoe ga je het aanpakken.  
  15.00 Afronding
  15.30 Borrel

   

  Praktische info

  Datum: 24  juni

  Tijd: 10:30 – 15:30

  Voor wie: actieve bewoners en (kandidaat) raadsleden

  Kosten: 15 euro voor bewoners en raadsleden, 50 euro voor andere beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >