Pitchers voor impact zijn bekend

 • Vijf bewonersgroepen, strakke plannen en de kans op financiering. Dat is Pitchen voor impact in je wijk.

  Donderdag 12 november is een spannende middag voor vijf geselecteerde bewonersgroepen. In De Nieuwe Banier in Rotterdam pitchen zij hun ondernemingsplan voor Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA), Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en partners. Zij maken daarbij kans op startkapitaal en een kickstart van hun wijkonderneming.

  De pitchers zijn:

  • Westside Slotermeer, Amsterdam
  • ’t Luukske, Wellerlooi
  • Gasfabriek, Alkmaar
  • Stichting Droom, Vlissingen
  • Sterker door Stroop, Rotterdam
  Westside Slotermeer

  De Coöperatieve vereniging Westside is een voorbeeld van door bewoners gestuurde wijkontwikkeling dat tot een creatieve ‘hotspot’ in de buurt kan leiden. De coöperatie bestaat leden die allen activiteiten uitvoeren ten behoeve van de buurt vanuit één gezamenlijke visie. Westside wil de talenten in Slotermeer ontwikkelen door middel van activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, leren en (sociaal) ondernemen. Het doel is de positie van de bewoners in Slotermeer te versterken op het gebied van onder meer welzijn en cultuur, gezondheid, sociale samenhang en participatie, zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling, talentontwikkeling en kennisoverdracht, leefomgeving en financieel en / of economische positie.
  Meer informatie: www.facebook.com/westsideslotermeer

  Project Luukske Wellerooi

  In Bergen heeft een groep bewoners het gemeenschapshuis en de bijbehorende gymzaal overgenomen van de gemeente. Het gemeenschapshuis verhuurt ruimtes aan de lokale verenigingen en organisaties in het dorp en organiseert daarnaast zelfstandig of in samenwerking met andere organisaties activiteiten om de sociale cohesie in het dorp te versterken.
  Naast deze activiteiten wordt het gemeenschapshuis en de bijbehorende gymzaal verhuurd aan jeugdgroepen en sport-verenigingen in de vorm van een groepsaccomodatie in de zomervakanties en weekenden wanneer de eigen inwoners en verenigingen er geen gebruik van maken.
  Meer informatie: www.facebook.com/luukskewellerlooi

  Gasfabriek Alkmaar

  Op het braakliggende gaswinningsterrein in Alkmaar staat een karakteristiek pand van de gasfabriek uit 1915. Om dit pand te redden van de sloop hebben bewoners uit de omliggende wijken de handen in een geslagen. Zij aan zij werken ze om de Gasfabriek weer nieuw leven in te blazen. De Gasfabriek wordt een broedplaats voor de wijk, om je te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten en te genieten. Bewoners en organisaties kunnen dan een industriële ruimte huren en iets bijdragen voor de buurt en recreanten kunnen met hun bootje aanmeren en op het terras zitten.
  Meer informatie: www.gasfabriek.com/

  Stichting Droom Vlissingen

  Stichting Droom is in 2004 opgericht met als doel re-integratietrajecten uit te voeren. Maar ook om de eventuele belemmeringen bij uitkeringsgerechtigden weg te nemen zodat zij weer aan een goede opbouwende toekomst kunnen denken. Het is een multi-welzijnsorganisatie met een laagdrempelig en veelzijdig hulp- en ondersteuningsbureau bedoeld voor mensen waarbij de nood hoog is op velerlei gebieden. Dit kunnen belemmeringen zijn zoals schulden, verslaving, geen dak boven het hoofd etc. Het doorverwijzen van het kastje naar de muur zou (binnen Droom) tot een minimum beperkt moeten blijven.
  Meer informatie: www.stichtingdroom.nl/stichtingdroom

  Sterker door Stroop Rotterdam

  Sterker door Stroop is ontstaan uit een wild idee waar een stroopwafelijzer, leegstaand vastgoed en de (meer)waarde van een ontmoetingsplek de basisingrediënten voor zijn. Het maken van culinaire stroopwafels wordt ingezet om leegstaand vastgoed op een nieuwe manier in de markt te zetten. In plaats van een bord met ’te huur’ op de gevel, laten we de potentie van het lege pand zien door middel van (tijdelijk) gebruik, waarbij we lokale netwerken betrekken en hun participatie in het gebruik stimuleren. Dat heeft geleid tot dat wat Stroop nu is: een multifunctionele ontmoetingsplek voor en van de buurt op de Mathenesserweg in Rotterdam.
  Meer informatie: www.crossmarks.nl/mustsees/stroop-rotterdam/ en www.facebook.com/StroopRotterdam

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >