Pitch: Tuinpark Laakzijde

 • Een voor een stellen we de deelnemers aan Pitchen voor impact in je wijk voor. We trappen af in Amersfoort bij Tuinpark Laakzijde, een initiatief in de nieuwbouwwijk Vathorst. Het is een wijk in aanbouw en er is weinig groenrecreatie in de wijk vertelt Erik Verhallen, een van de initiatiefnemers. “Mensen hebben een kleine tuin en kennen elkaar niet. Dat willen wij veranderen. Daarom zijn we gaan pionieren met stadslandbouw op een terrein midden in de wijk. Zorgen dat mensen elkaar leren kennen, de sociale samenhang leveren, is een belangrijk aspect van Tuinpark.” Op dat terrein kunnen bewoners samen tuinieren en er wordt lokaal voedsel verbouwd.

  tuinpark-laakzijde2Het terrein is eigendom van een projectontwikkelaar en de tijdelijke vergunning is gestopt. “We moeten het kaal opleveren dus iedereen kon groenten komen plukken en via social media heb ik een herder uitgenodigd. Zijn kudde schapen zal de restanten opeten.” Tuinpark Laakzijde krijgt een andere plek, aan de rand van de wijk. “Dat is spannend, want komen mensen die nu dicht bij Tuinpark wonen, ook naar de andere kant van de wijk?” Het terrein biedt de bewonersgroep mogelijkheden hun BewonersBedrijf uit te breiden met stadslandbouw, horeca en het verhuren van individuele moestuinen. En het allerbelangrijkste: de bewoners van Vathorst leren elkaar weer kennen.

  Meer weten? Kijk op www.sites.google.com/site/laakzijde.

  Pitchen voor impact in je wijk is een gezamenlijk traject van LSA bewoners en KNHM. Kijk voor meer informatie op www.bewonersbedrijven.nl/pitch.

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >