Over Social Finance for Community Based Social Enterprises

 • Aan de aanbodkant zijn er maar weinig financiers die inspelen op de behoeften van BewonersBedrijven. Aan de vraagkant missen initiatiefnemers soms de capaciteiten, tijd en middelen om tot een goed plan te kunnen komen en financiering rond te krijgen. In het project Social Finance for Community Based Social Enterprises onderzoeken we welke nieuwe financieringsinstrumenten we kunnen ontwikkelen om de toegang tot financiering voor BewonersBedrijven te vergroten. En kijken we naar de capaciteiten van de BewonersBedrijven zelf: hoe kunnen wij ze helpen om financiering aan te trekken?

  4 fases

  In 20 maanden gaan we aan de slag met het verbeteren van de toegang tot financiering voor BewonersBedrijven in vier fases.  

  1. Fase 1. We laten zien hoe de huidige financieringsmarkt werkt en welke behoeften er bestaan. Hier zijn we nu mee bezig. We werken aan een rapport dat een overzicht en analyse biedt van de huidige staat van de financiële markt voor BewonersBedrijven. Hiervoor doen we zelf veel onderzoek, hebben we een survey uitgezet onder bewonersbedrijven – lees de eerste inzichten hier! – en interviewen we initiatiefnemers van BewonersBedrijven maar ook financiers. Dit loopt tot april 2021.
  2. Fase 2. We ontwikkelen nieuwe financieringsoplossingen – uiteraard samen met belangrijke stakeholders.
  3. Fase 3. Tien BewonersBedrijven gaan meedoen aan een stevig programma waarin ze leren impact in kaart te brengen, een plan te schrijven en financiers te interesseren.
  4. Fase 4. Alle bevindingen komen samen in een actieplan voor de financieringsmarkt voor BewonersBedrijven. We zoeken daarvoor ondersteuning en toewijding van belangrijke stakeholders. In dit actieplan committeren belangrijke stakeholders zich om de nieuwe financieringsinstrumenten te gaan ontwikkelen.

  Je kunt het project volgen via de speciale pagina op deze website of meld je aan voor de nieuwsbrief!

  Social finance for community based social enterprises

  Dit artikel maakt deel uit van een reeks over ‘social finance for community based social enterprises’. Dit is een meerjarig project van Social Enterprise NLStichting DOEN en LSA bewoners waarin we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven willen vergoten. Omdat BewonersBedrijven een belangrijke maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waarin mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Ze fungeren als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Op deze pagina lees je alles over dit project.

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >