Over ons

 • Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is een vereniging van en voor mensen die zich inzetten voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen. Het LSA stimuleert en verbindt bewoners en helpt ze kennis en deskundigheid met elkaar en met anderen te delen.

  Je bent hier op de projectsite Ondernemen, waar BewonersBedrijven en andere collectief ondernemende bewoners informatie vinden. BewonersBedrijven zijn bedrijven in handen van bewoners om hun wijk te verbeteren. Op verschillende plekken in Nederland zetten bewoners een onderneming op om hun wijk economisch, fysiek en sociaal te verbeteren. De winst die BewonersBedrijven maken, vloeit direct terug in de wijk.

  Kennis en ervaring

  Het LSA begeleidt bewoners hierbij. Bijvoorbeeld door mee te denken over het ondernemingsplan en vragen te beantwoorden. Ook verzamelen we kennis en ervaringen uit de BewonersBedrijven om te verspreiden op deze website en tijdens bijeenkomsten.

  Advies, kennis en startkapitaal

  Naast advies en kennis biedt het LSA startkapitaal voor startende BewonersBedrijven. Dit geld is beschikbaar gesteld door de Nationale Postcodeloterij en Fonds Werken aan Wonen. Een onafhankelijke beoordelingscommissie beslist over de toekenning van het startkapitaal.