Online buurtrechtenkaart

 • LSA heeft in kaart gebracht hoe welke gemeente scoort op buurtrechten. Al meer dan honderd gemeenten blijken aan de slag te zijn met ten minste één van de buurtrechten. Op maandag 19 juni lanceren wij de online buurtrechtenkaart!

   

  In de gemeente Tubbergen worden alle buurthuizen beheerd door bewoners. In Emmen werken ze met een burgerbegroting. En in Leeuwarden hebben bewonersgroepen het budget voor groenonderhoud gekregen. Bewoners doen ontzettend veel. En veel gemeenten doen hun best om dit te faciliteren. Tijd om in kaart te brengen wat in Nederlandse gemeenten gebeurt rondom buurtrechten.

   

  Op maandag 19 juni gaat de online buurtrechtenkaart live. Je kunt dan op je eigen gemeente klikken en exact zien wat jouw gemeente doet op dit gebied.

   

  Hoe scoort jouw gemeente?

  Ruim 100 gemeenten zijn aan de slag met een van de buurtrechten. Mooi! Maar het kan beter. Dít is het moment om te lobbyen voor meer en andere buurtrechten! Want reken maar dat vernieuwing van lokale democratie onderdeel wordt van de uiteindelijke collegeakkoorden.

  Wil jij dat jouw gemeente een stap verder gaat met de vernieuwing van de lokale democratie? Kom dan 24 juni naar de bijeenkomst ‘Hoe scoort jouw gemeente?’. Daar  helpen ervaringsdeskundigen je een pakket aan buurtrechten en instrumenten samen te stellen die jij in jouw gemeente ingevoerd zou willen zien. En natuurlijk helpen we je vervolgens een lobby op te zetten richting jouw lokale partijen en toekomstige college!

   

  Waarom een kaart?

  Een interactieve kaart geeft in een oogopslag een beeld van de huidige situatie. Wil jij een buurthuis beheren of meebeslissen waaraan het gemeentelijk budget besteed wordt? Zoek dan op deze kaart in welke gemeenten bewoners dit doen en op welke manier. Zo kun je de gemeente laten zien wat er burgerbegroting-parkloods-20mogelijk is.

  Gemeenten kunnen de kaart gebruiken ter inspiratie. Op welke manier kan de gemeente de positie van bewonersinitiatieven versterken? Gebruikt de buurgemeente al wel een burgerbegroting? Om dit nog makkelijker te maken, voegen we instrumenten toe die een gemeente gebruikt. Zo kun je zien in welke gemeente een burgerbegroting is, waar bewoners in opdracht van de gemeente werken en welke gemeente echt een open overheid is. Een mooi totaalplaatje dus.

  De kaart is overigens nooit af! Gemeenten vernieuwen en veranderen hun pakket aan buurtrechten. Alle informatie die we hebben, hebben we van gemeentes (met hulp van actieve bewoners) binnengekregen. Wij hebben deze  hulp van actieve bewoners en gemeentes nodig om up to date te blijven!

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje

  • Emmen

  BewonersBedrijf Op Eigen Houtje wil zorgen voor samenhang tussen bewoners van de wijk Emmerhout in Emmen. Op Eigen ...

  Lees meer >
  Kruiskamp Onderneemt!

  Kruiskamp Onderneemt!

  • Amersfoort

  In Amersfoort namen bewoners het voormalige schoolgebouw de Witte Vlinder over en startten Kruiskamp Onderneemt ...

  Lees meer >