Onderzoek naar BewonersBedrijven

 • Het LSA is in 2012 vol overtuiging begonnen aan experiment BewonersBedrijven. Aan het einde van 2013 zouden er rond de 10 BewonersBedrijven gestart moeten zijn, maar daar houdt het wat het LSA betreft niet op. De bedoeling is een beweging te stimuleren. Een beweging die gebaseerd is op bewoners die het zelf doen, die zich duurzaam organiseren en met een gezond verdienmodel maatschappelijk rendement weten te creëren. Om zo’n beweging op gang te krijgen moeten we goed inzicht krijgen in welke succes-en faalfactoren meespelen in het opzetten van een BewonersBedrijf. Daarom zijn we ook blij dat het Onderzoeksbureau OTB het experiment volgt en onderzoekt wat het maakt dat een initiatief wel of niet uitbloeit tot een werkend BewonersBedrijf.


  Het OTB is gestart met het interviewen van alle kandidaat-BewonersBedrijven die gestart zijn binnen het experiment, sommigen zijn ondertussen afgevallen, sommige zijn nog in de oriënterende fase en sommige zijn bijna klaar om te starten. Ze zullen dus zeker niet alleen de meest succesvolle BewonersBedrijven opnemen in hun onderzoek. Ook juist die kandidaat-BewonersBedrijven die afvallen zijn interessant om te ontdekken welke obstakels zo groot zijn dat bewoners toch besluiten er een punt achter te zetten.

  Het OTB zal vervolgens een zestal kandidaat-BewonersBedrijven intensiever volgen tot in 2014. Hier heeft het OTB ook de kans om dieper in te gaan op bijvoorbeeld groepsvorming, de ontwikkeling van een verdienmodel en de rol van een zakelijk leider. Maar ook externe factoren zoals de rol die de lokale overheid, wet-en regelgeving, en samenwerkingspartners spelen. Doordat ze de uitvoeringsfase ook volgen, kunnen ze wellicht een beeld schetsen van het effect van de beslissingen in het eerste stadium op het uiteindelijke resultaat.

   

 • Meer van onze leden

  Stichting Tevreden

  Stichting Tevreden

  • Deventer

  Stichting Tevreden bestaat uit betrokken Deventenaren die van elke Deventenaar een Tevreden Deventenaar willen ...

  Lees meer >
  Wijkbedrijf Selwerd

  Wijkbedrijf Selwerd

  • Groningen

  Wijkbedrijf Selwerd is een BewonersBedrijf in Groningen waarin bewoners zelf de regie nemen om de wijk beter en ...

  Lees meer >
  MidWest

  MidWest

  • Amsterdam

  Coop MidWest is een verzamelplek in de Amsterdamse Baarsjes. Bottum-up bedacht, uitgewerkt en tot stand gekomen door ...

  Lees meer >